Διακοπή του ELA το καλοκαίρι θέλει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας

Υπέρ της διακοπής της έκτακτης ρευστότητας (ELA) που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες το καλοκαίρι τάσσεται ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας – και μέλος του ΔΣ της Ευρωτράπεζας – Βίτας Βασιλιάουσκας.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε ένα όριο, ως το καλοκαίρι, για τον ELA» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Βασιλιάουσκας.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει κάποια διορία για παροχή ρευστότητας στα ελληνικά ιδρύματα, εφόσον παραμένουν βιώσιμα και έχουν τα απαραίτητα εχέγγυα, θέση την οποία επανέλαβε και σήμερα Σάββατο από την Ουάσιγκτον,

Ο κ. Βασιλιάουσκας από την πλευρά του τόνισε στο Bloomberg πως «όλοι καταλαβαίνουν» ότι ο ELA είναι ένα προσωρινό εργαλείο για την παροχή ρευστότητας και όχι ένα όργανο για τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών. Προσέθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας «σίγουρα» θα συζητήσει τη διαφορά μεταξύ ρευστότητας και νομισματικής χρηματοδότησης «πριν το καλοκαίρι».

«Τα ελληνικά προβλήματα συνδέονται με την Ελλάδα […] Επομένως θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν τους εαυτούς τους», τόνισε.

Ο λιθουανός κεντρικός τραπεζίτης συμπλήρωσε μάλιστα πως ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από το ευρώ είναι «χαμηλότερος σήμερα» σε σχέση με το 2011 ή το 2012.
Πηγή: skai.gr