Με νταούλια «χορεύουν» οι αγορές τα ελληνικά ομόλογα

Αρνητικά ρεκόρ που χρονολογούνται από το απόγειο της κρίσης σπάνε από το πρωί της Πέμπτης τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Η απόδοση των 3ετών τίτλων αυξήθηκε μέσα σε λίγες ώρες κατά σχεδόν 400 μονάδες βάσης και εκτοξεύτηκε πάνω από το 28%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο του 2012.

Οι υψηλές αποδόσεις στο βραχυπρόθεσμο χρέος καταδεικνύουν συνήθως αυξημένη ανησυχία των αγορών για κίνδυνο πτώχευσης.

Την ίδια στιγμή, πάνω από το φράγμα του 13% (στο 13,2%) βρέθηκε το μεσημέρι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνται και στο μακροπρόθεσμο χρέος.

Η απόδοση στη συνέχεια υποχώρησε ελαφρά, στο 12,9%.

Οι εξελίξεις ανησυχούν τους επενδυτές

Οι πιέσεις στο ελληνικό χρέος δείχνουν τη νευρική αντίδραση των επενδυτών σε μια σειρά δυσοίωνων ειδήσεων για τη χώρα μας.

Την Τετάρτη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουσιαστικά «έσβησε» κάθε προσδοκία για συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, θέτοντας μάλιστα ως ορίζοντα της διαπραγμάτευσης τα τέλη Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC+/C με αρνητική προοπτική, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει και νέα υποβάθμιση μέσα στους επόμενους μήνες.

Τέλος, η φυγή από το ελληνικό χρέος κλιμακώθηκε μετά από δημοσίευμα των «Financial Times» που αναφέρει πως το ΔΝΤ απέρριψε ανεπίσημη προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης για μετάθεση των δόσεων που θα πρέπει να καταβάλει η Αθήνα στο Ταμείο τους επόμενους μήνες.
Πηγή: skai.gr