Κλείσιμο

Αναθεώρηση μηνιαίων στόχων του Προϋπολογισμού προαναγγέλλει ο Βαρουφάκης

Αναθεώρηση των μηνιαίων στόχων του Προϋπολογισμού 2015, με βάση τη νέα διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση, προαναγγέλλει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του υπουργού Οικονομικών που εστάλη στη Βουλή, «ο προϋπολογισμός τρέχοντος έτους εκτελείται σύμφωνα με τον ψηφισμένο από τη Βουλή των Ελλήνων Προϋπολογισμό του 2015. Οι μηνιαίοι στόχοι ενδέχεται να αναθεωρηθούν βάσει του νέου στόχου που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία». Η απάντηση δόθηκε σε ερώτημα του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη,

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το τελικό ύψος του θα συμφωνηθεί αφού ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015.

Στο έγγραφο του κ. Βαρουφάκη, αναφέρεται επίσης ότι η ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού για το 2015 εξαρτάται από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, που τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί επίσης ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης κατά 2,9% για το 2015 που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, καθώς και οι βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές, θα αναθεωρηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νέου πλαισίου οικονομικής πολιτικής.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου