Κλείσιμο

Ελπίδα Βαρουφάκη για μια πρώτη συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Την ελπίδα πως η Αθήνα θα μπορέσει να καταλήξει σε κάποια πρώτη συμφωνία με τους θεσμούς-επόπτες μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα χρέη που πρέπει να πληρωθούν μέσα στον Μάρτιο, εξέφρασε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τη στιγμή που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης μιας υπο-δόσης ακόμα και μέσα στον Μάρτιο, εφόσον υπάρχει πραγματική πρόοδος στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στις άμεσες ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας, ο κ. Βαρουφάκης, σημείωσε εκ νέου πως τα 1,4 δισ. που θα πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ μπορούν να δοθούν απ’ ευθείας από τα 1,9 δισ. που παρακρατά η ΕΚΤ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Παραδέχτηκε ωστόσο, πως η χώρα μας θα χρειαστεί μια «νέα διευθέτηση» με τους εταίρους προκειμένου να εξυπηρετήσει τα ομόλογά που λήγουν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε την πρόταση για ανταλλαγή μέρους του ελληνικού χρέους με νέα ομόλογα, το επιτόκιο των οποίων θα συνδέεται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Διευκρίνισε όμως πως αυτό δε συνιστά «κούρεμα», αλλά μια «έξυπνη λύση» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Το κούρεμα χρέους είναι μια βρώμικη λέξη, το έχω μάθει αυτό» συμπλήρωσε με νόημα.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως η συμφωνία του Eurogroup επιτρέπει στην Ελλάδα να «χάσει» το στόχο του 4,5% για το 2016, με το στόχο να ορίζεται από την ανάπτυξη της οικονομίας. Σημειώνεται πάντως πως αυτή η θέση έχει ήδη απορριφθεί από το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών, τέλος, επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της Αθήνας για προώθηση βαθιών μεταρρυθμίσεων κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, προσθέτοντας όμως, πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η νέα κυβέρνηση θα πετύχει εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοί της.

«Δεν είμαι σίγουρος, κάνω αυτή τη δουλειά για πρώτη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr