ΥΠΟΙΚ: Οι δηλώσεις Σόιμπλε για το πρωτογενές εκτός του γράμματος της απόφασης

Στις δηλώσεις της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το πρωτογενές πλεόνασμα απαντά, χωρίς πάντως να την κατονομάζει, το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι «δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε και με το γράμμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.»

Όπως δήλωσε την Παρασκευή η κ. Μαριάνε Κοτέ το Eurogroup αποφάσισε να ληφθούν υπόψη οι «οικονομικές περιστάσεις» μόνο για το 2015. «Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να τηρηθεί ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ» ανέφερε.

Απαντώντας το Σάββατο, το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η φρασεολογία όσον αφορά τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων (τόσο για το 2015 όσο και για μελλοντικά έτη) επιλέχθηκε προσεκτικά ώστε να σηματοδοτήσει την αναθεώρησή τους ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και στο πλαίσιο της επανεξέτασης του γενικότερου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα έτη. Οι δηλώσεις ότι παραμένουν ανέπαφοι οι ίδιοι στόχοι με το παρελθόν (π.χ. 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 και επόμενα έτη) δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε και με το γράμμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup».

«Τα δημοσιεύματα περί "δημιουργικής ασάφειας" ως "τέχνασμα" της ελληνικής κυβέρνησης για να παραπλανήσει τους εταίρους έρχονται σε πλήρη ρήξη με την πραγματικότητα καθώς και με το πνεύμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup» τονίζει ακόμη στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σχολιάζοντας «όσα λέγονται και γράφονται για τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών περί "δημιουργικής ασάφειας" της απόφασης του Eurogroup και του καταλόγου μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης».

«Ο όρος "δημιουργική ασάφεια", που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, περιγράφει, πιστά, το πνεύμα με το οποίο το Eurogroup, με την καθοριστική συμβολή του Προέδρου του, πέτυχε να υπερκεράσει τις πρότερες διαφορές ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία παράτασης τεσσάρων μηνών της δανειακής σύμβασης της χώρας στη βάση προκαταρκτικού καταλόγου μεταρρυθμίσεων που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση με την συμβολή εταίρων και θεσμών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, άφησε στο μεταξύ ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

"Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς... Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ’ αυτούς που έχουν να πληρώσουν όχι σ’ αυτούς που δεν έχουν... Προφανώς θα είναι στοχευμένος" δηλώνει χαρακτηριστικά. Τονίζει επίσης ότι "αυτοί που μού δίνουν συγχαρητήρια θα πρέπει να πληρώνουν και παράλληλα τους φόρους τους... Όσοι έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν φόρους θα βρεθούν απέναντί μας".
Πηγή: skai.gr