Κρούγκμαν: Ανάσα για τη μάχη που ακολουθεί δίνει στην Ελλάδα η συμφωνία του Eurogroup

«Περιθώριο ανάσας» για τη «μεγαλύτερη μάχη» που έχει μπροστά της κέρδισε η Ελλάδα στο Eurogroup, όπως αναφέρει σε άρθρο του στους «New York Times» ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

«Τώρα, που η σκόνη έχει καταλαγιάσει λίγο, μπορούμε να δούμε με ηρεμία τη συμφωνία -εάν πρόκειται πράγματι για συμφωνία που θα επιβιώσει στο αύριο- για την οποία μερικοί αμφιβάλλουν. Και γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι η Ελλάδα βγήκε σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση, τουλάχιστον για τώρα», αναφέρει ο κ. Κρούγκμαν.

Σημειώνει δε πως «τίποτα από όσα συνέβησαν δεν αποδυναμώνει την ελληνική θέση σε αυτό το μελλοντικό γύρο» διαπραγματεύσεων.

Τονίζει πως η Αθήνα απέφυγε την αποκοπή των τραπεζών της από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος, αλλά και κατόρθωσε να «εξαιρεθεί πρακτικά» από τη συμφωνία ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

«Έτσι, η Ελλάδα έχει κερδίσει χαλαρούς όρους για την τρέχουσα χρονιά και περιθώριο ανάσας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεγαλύτερη μάχη που έχει μπροστά της. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα», συνεχίζει ο κ. Κρούγκμαν.

Όσον αφορά την μετά-παράταση εποχή, ο αμερικανός οικονομολόγος αναφέρει πως στη νέα συμφωνία με την Ευρώπη η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «κάνει σοβαρή προσπάθεια για χαμηλότερα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια».
Πηγή: skai.gr