Όρια στη μεταφορά ρευστότητας προς την Ελλάδα από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Υπό στενή παρακολούθηση έχει θέσει σύμφωνα με κυπριακό δημοσίευμα η κεντρική τράπεζα του νησιού, τις κινήσεις των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών, ως προς την μεταφορά ρευστότητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος η εποπτική αρχή της Κύπρου έχει διαμηνύσει προς τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών πως θα πρέπει να διατηρούν καταθέσεις τουλάχιστον της τάξης του 25% των κεφαλαίων κάθε τράπεζας.

Η Κεντρική Τράπεζα εντόπισε το προηγούμενο διάστημα μικρές αποκλίσεις στα ανοίγματα από ορισμένες ελληνικές θυγατρικές τράπεζες και διαμήνυσε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες και να συμμορφωθούν με τους εποπτικούς κανόνες.

Όπως αναφέρθηκε, τα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν στις απαιτούμενες κινήσεις προς συμμόρφωση με το εποπτικό πλαίσιο ως προς τη μεταφορά ρευστότητας από την Κύπρο στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, διαφορετικά αποτιμούν οι αγορές το ελληνικό και κυπριακό ρίσκο, με τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων να ενισχύουν τις προσδοκίες των κυπριακών Αρχών για αποσύνδεση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα με τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο. Στη δευτερογενή αγορά το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει διπλάσια απόδοση από το αντίστοιχο κυπριακό, μια αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένης της πολιτικής αστάθειας που δημιουργεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου.

Πηγή: skai.gr