Κλείσιμο

Ξυδάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αν δεν βγει η διαπραγμάτευση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, με πιθανό ερώτημα εάν οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν στη λιτότητα, άφησε τη Δευτέρα ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές αποβεί ατελέσφορη. 

Ερωτηθείς στον Real FM, τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Ξυδάκης απάντησε χαρακτηριστικά ότι «(η διαπραγμάτευση) θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού».

«Η Ελλάδα δεν ζητά κάτι παράλογο (...) Το δημοψήφισμα είναι μία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που την εφαρμόζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα πολύ μικρότερης σημασίας από αυτό. Στην Ελλάδα έγινε ένα δημοψήφισμα και σφράγισε την δημοκρατία στη χώρα, το 1974 για την αλλαγή του πολιτεύματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η διεθνής σύμβαση η οποία υπεγράφη το 2010 έγινε ακόμη και με μειωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι’ αυτό χρειάστηκε μετά η κυβέρνηση Παπαδήμου για να υπερψηφίσει την επισφράγιση της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό το οποίο ζητά η Ελλάδα δεν είναι παράλογο, είναι αυτό που αναγνωρίζουν όλα τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οι διεθνείς οργανισμοί. Οι ενδιάμεσες εκθέσεις του ΔΝΤ, που είναι ένας από τους πιστωτές και κατασκευαστές του προγράμματος, έχει αναγνωρίσει τα λάθη στον σχεδιασμό του προγράμματος. Η εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να είχε και σφάλματα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά η ίδια η σχεδίασή του είναι προβληματική» πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης.

Στο ερώτημα ποιο θα είναι το ερώτημα σε αυτό το δημοψήφισμα ο κ. Ξυδάκης διευκρίνισε ότι «αυτό θα διατυπωθεί όταν δεν θα υπάρχουν άλλοι όροι διαπραγμάτευσης». Και σημείωσε: «Το ερώτημα θα είναι αν ο ελληνικός λαός επιθυμεί να μείνει στη μέγγενη να πληρώνει τόκους περισσότερους από το εισόδημά του και να εξαθλιωθεί πλήρως ή αν θα θέλει μία διαφορετική λύση».

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει ότι η διαφορετική λύση θα είναι εκτός Ευρωζώνης είπε: «δεν ξέρω. Δεν ξέρω καν αν θα είναι εκτός Ευρωζώνης. Μπορεί η Ευρώπη να έχει μία άλλη πρόταση η οποία θα συζητηθεί και αυτή».
Πηγή: skai.gr