Κλείσιμο

ΔΝΤ: «Σχεδιάζουμε» να επιστρέψουμε Ιανουάριο – συνηθισμένη η αλλαγή σε προληπτικό πρόγραμμα

Η πλήρης αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «προτίθεται» να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, χωρίς όμως να αποκλείσει ξεκάθαρα το ενδεχόμενο αναβολής της επανόδου της ομάδας του Ταμείου λόγω της προεδρικής εκλογής.

«Περιμένουμε πως θα επιστρέψουμε με τη διαπραγματευτική αποστολή τον Ιανουάριο […] Πρόθεσή μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρεϊ, αρνούμενος όμως να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν τυχόν μη εκλογή Προέδρου θα μπορούσε να αλλάξει τον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων.

Δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει επαφές μεταξύ της ηγεσίας του Ταμείου με του Αλέξη Τσίπρα, ούτε αν ο Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιήσει τη διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεσή του να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της πολιτικής ρευστότητας, λέγοντας απλώς πως «τείνει να υπάρχει μεταβλητότητα στις αγορές» πριν από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

«Εστιάζουμε στο να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την αξιολόγηση» με στόχο «την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα» του Ταμείου, συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη σχέση της Αθήνας με το ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή, μετά το τέλος της τρέχουσας ο αξιολόγησης, ο κ. Μάρεϊ επιβεβαίωσε πως «πρόθεση» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το πρόγραμμα του Ταμείου (που κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2016) σε «προληπτικό» πρόγραμμα, που ουσιαστικά θα λειτουργεί παράλληλα με την ευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή.

Τόνισε πως σε πολλές άλλες περιπτώσεις προγράμματα του Ταμείου έχουν μετατραπεί από οχήματα άμεσης χρηματοδότησης σε οχήματα που «παρέχουν εμπιστοσύνη» σε αγορές και επενδυτές. Διευκρίνισε πως η διαφορά μεταξύ του κανονικού και του προληπτικού προγράμματος είναι πως στη δεύτερη περίπτωση η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της, παρά μόνο αν υπάρξει ανάγκη.

«Η σχέση μας με όλες τις χώρες εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου», συμπλήρωσε.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης