Επιστρέφουν αύριο Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα

Στην Αθήνα επιστρέφουν αύριο Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα.

Σημειώνεται πως η έλευση των τεχνικών κλιμακίων συνήθως προηγείται της έλευσης των επικεφαλής της αποστολής.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα εξεταστεί η πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης από την τριμερή αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για εξάμηνη παράταση του προγράμματος άφησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Eρωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «θα ακούσουμε σήμερα τους θεσμούς που απαρτίζουν την τρόικα για να δούμε τι πιστεύουν, πόση πρόοδος έχει γίνει και ποιες περαιτέρω δεσμεύσεις έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε αν μπορούμε να ολοκληρώσουμε πριν τελειώσει η χρονιά ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. Παραμένει ακόμη ένα ανοιχτό θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την τελευταία δόση αλλά συνολικά βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ανέφερε ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εξέφρασε επίσης την ανάγκη η χώρα να παραμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες – όπως είπε – είναι και η αιτία των επιτυχιών τον τελευταίο χρόνο.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, και πρέπει να βοηθηθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Πρόσθεσε, πως ίσως χρειασθεί μια μεταβατική περίοδος μετά τη λήξη του τρέχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος στα τέλος του 2015.

Πάντως, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε νωρίτερα ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα ληφθούν αποφάσεις για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Προσέθεσε μάλιστα πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στη στήριξη της Ελλάδας πρέπει να συνεχιστεί.


Πηγή: skai.gr