Κλείσιμο

Συνεχείς τηλεδιασκέψεις για λύση με την τρόικα - Διαφωνίες και μεταξύ των δανειστών

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με την τριμερή προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων που τους απέστειλε το Σάββατο το βράδυ η κυβέρνηση.

Διάσταση απόψεων φαίνεται ότι υπάρχει και μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη, προκείμενου να καθορίσουν την στάση τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επίτευξη συμφωνίας μετακυλίεται για μετά το Δεκέμβριο, ενώ δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές αν θα έρθουν στην Αθήνα.

«Συζητάμε ακόμη... Τα θέματα είναι τα ίδια, αξιολόγηση και συμφωνία, πρέπει να αποφασίσουμε αν θα γεφυρώσουμε τις διαφορές μας μέσω τηλεφώνου και μέιλ ή από κοντά... Παραμένουν οι τρύπες στην εφαρμογή του προγράμματος, και κάποιες φορές η τρόικα θέλει χρόνο για να απαντήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της τριμερούς.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την πλευρά του φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι νεώτερο για την Ελλάδα, καθώς συνεχίζεται η μελέτη των προτάσεων της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση από την πλευρά τους, θεωρούν ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια παραχωρήσεων προς την τριμερή, καθώς όπως αποκάλυψε σήμερα Τρίτη η Καθημερινή απέστειλαν νέα, μόνιμα, μέτρα ύψους 980 εκατ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται η αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και λαχειοφόρος αγορά για τη συγκέντρωση αποδείξεων από τους πολίτες.

Επιπλέον, το κείμενο περιλαμβάνει μέτρα συμφωνημένα με την τρόικα ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται και νέες παρεμβάσεις που δεν έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2015, όπως την υποχρέωση πληρωμής για την υγειονομική περίθαλψη ξένων πολιτών, την αύξηση των εισιτηρίων για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και έσοδα από οικονομικά εγκλήματα κατά του κράτους.

Το πακέτο περιλαμβάνει και προληπτικά μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι προϋπολογισμού του 2015. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η απόσυρση για μια διετία της μείωσης του 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση συντελεστών φόρου πολυτελείας, αλλά και την αύξηση των φορών σε καπνό και αλκοόλ.

Πεπεισμένη πως, όμως και τα προηγούμενα χρόνια, οι προβλέψεις των δανειστών για δημοσιονομικό κενό θα διαψευσθούν είναι πάντως η κυβέρνηση σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΟΙΚ.
Πηγή: skai.gr