Κλείσιμο

«Πράσινο φως» για δαπάνες πάνω από $100 δισ. σε υποδομές από την Κίνα

Δημόσιες επενδύσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα υποδομής ενέκρινε κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η Κίνα, όμως μετέδωσαν σήμερα Σάββατο κρατικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua, το σώμα που είναι αρμόδιο για τον κεντρικό οικονομικό σχεδιασμό ενέκρινε επενδύσεις σε 21 έργα υποδομών, με το συνολικό ύψος των δαπανών να ανέρχεται σε 693,3 δισεκατομμύρια γουάν (113,24 δισ. δολάρια).

Ανάμεσα στα έργα που εγκρίθηκαν βρίσκονται 16 σιδηροδρομικές γραμμές και πέντε αεροδρόμια, με στόχο να περιοριστεί η πτώση σε επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα πάντα με το Xinhua.

Η ετήσια ανάπτυξη στην Κίνα «συρρικνώθηκε» στο 7,3% το τρίτο τρίμηνο του 2014, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.

Η απόφαση του Πεκίνου να επενδύσει $113 δισ. σε έργα υποδομών έρχεται εν μέσω φόβων πως ο ασιατικός γίγαντας θα χάσει τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης που έχει θέσει (7,5% για το 2014) για πρώτη φορά από το 1998, αλλά και εν μέσω έντονων πτωτικών πιέσεων στις αγορές.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ