Αδικαιολόγητες ευρω-δαπάνες 7 δισ. το 2013

Αδικαιολόγητες δαπάνες ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ εντόπισαν οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εκτέλεση του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2013, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελεγκτών της Ε.Ε. (ECA), που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Το επίμαχο ποσό αντιστοιχεί στο 4,7% των κοινοτικών δαπανών για το προηγούμενο έτος, που ανήλθαν σε 148,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 4,8% που καταγράφηκε το 2012.

Το πόρισμα των ευρω-ελεγκτών έρχεται τη στιγμή που Βρετανία και Ολλανδία βρίσκονται σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για τα επιπλέον ποσά που καλούνται να δώσουν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2014. Στην περίπτωση μάλιστα της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να καταβάλει τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ που ζητά η Ε.Ε.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε δαπάνες για την περιφερειακή πολιτική, που περιλαμβάνει έργα υποδομών, μεταφορών και ενέργειας, όπου αδικαιολόγητες εκροές διαπιστώθηκαν στο 6,9% των υποθέσεων που ελέγχθηκαν. Ακολουθούν οι δαπάνες για αγροτική ανάπτυξη και αλιεία, με 6,7%.

Η ECA τονίζει μάλιστα στην έκθεσή της πως τα συστήματα που διαθέτουν οι Βρυξέλλες για τον έλεγχο της συντριπτικής πλειονότητας των κοινοτικών δαπανών είναι μόνο «μερικώς αποτελεσματικά».

Σημειώνεται πάντως πως τα 7 δισ. σε αδικαιολόγητες δαπάνες δεν καταδεικνύουν απαραίτητα εσκεμμένες απάτες, αλλά περιπτώσεις όπου χρήματα δόθηκαν σε εργολάβους ή συμβασιούχους που δεν ακολούθησαν τους απαραίτητους κανόνες ή δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για συμμετοχή στους διαγωνισμούς.

Αναλυτικά η ετήσια έκθεση της ECA ΕΔΩ
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ