ΤτΕ: Τα τεστ της ΕΚΤ δείχνουν τη σημαντική ενίσχυση της θέσης των ελληνικών τραπεζών

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν πως «οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση», όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι έλεγχοι της Ευρωτράπεζας κατέδειξαν πως οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν χρειάζονται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση, παρά τις κεφαλαιακές ανάγκες που διαπιστώθηκαν σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank, καθώς η ΕΚΤ είναι ικανοποιημένη από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν ήδη καταρτίσει τα ιδρύματα και τις ως τώρα αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιτυγχάνει 2 δισ. ευρώ κεφαλαιακό πλεόνασμα όπως προκύπτει από το ‘Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο’ του Stress test και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα κεφάλαια που προκύπτουν από το νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο. Συνεπώς δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Εθνική Τράπεζα.

«Η Eurobank ανταποκρίνεται στα κεφαλαιακά όρια της Συνολικής Αξιολόγησης τόσο στο Βασικό, όσο και στο Δυσμενές σενάριο, χωρίς να παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειµµα», σημειώνει από την πλευρά της η Eurobank.

Σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει πως ο κεφαλαιακός της δείκτης ήταν πάνω από τους ελάχιστους στόχους που είχε θέσει η ΕΚΤ τόσο σε στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο.

Συγκεκριμένα η ο δείκτης επάρκειας διαμορφώθηκε στο 11,4% έναντι βάσης 8% στο βασικό σενάριο και στο 6,7% έναντι βάσης 5,5% στο δυσμενές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Alpha Bank, σημειώνει πως υπερέβη τα ελάχιστα όρια του 5,5% και του 8% τόσο στο δυσμενές όσο και στο βασικό σενάριο.

Συγκεκριμένα η ο δείκτης επάρκειας διαμορφώθηκε στο 13,32% έναντι βάσης 8% στο βασικό σενάριο και στο 8,45% έναντι βάσης 5,5% στο δυσμενές.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ