Πούτιν: «Μεγάλοι κίνδυνοι» για την Ευρώπη χωρίς ενεργειακή συμφωνία με Ουκρανία

Προειδοποίηση προς την Ευρώπη πως αντιμετωπίζει «μεγάλους κινδύνους» στη «μεταφορά» φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση στην ενεργειακή διένεξη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, απηύθυνε σήμερα Πέμπτη από το Βελιγράδι ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόψει της συνάντησής του με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο και ευρωπαίους ηγέτες στο Μιλάνο.

Ο κ. Πούτιν αποσαφήνισε πως αν δεν βρεθεί λύση και το Κίεβο προσπαθήσει να «κλέψει» το αέριο που μεταφέρεται προς την Ευρώπη μέσω των ουκρανικών αγωγών, τότε η Ρωσία «θα μειώσει σταδιακά» τις εξαγωγές, «στο ύψος της ποσότητας που θα έχει κλαπεί».

Τόνισε πως «δεν θα υπάρξουν κρίσεις εξαιτίας λαθών» της ρωσικής πλευράς και δήλωσε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση ώστε η Μόσχα να «μη φτάσει στο σημείο» να μειώσει τα φορτία αερίου με τα οποία τροφοδοτεί την Ευρώπη.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε τις αποστολές αερίου προς την Ουκρανία τον Ιούνιο, αφότου το Κίεβο αρνήθηκε να πληρώσει την αυξημένη τιμή που ζητούσε η Μόσχα. Η Gazprom ισχυρίζεται πως οι οφειλές της Ουκρανίας ανέρχονται σε 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαμεσολαβητικό ρόλο στη διένεξη έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον αρμόδιο επίτροπο Γκίντερ Έντινγκερ να έχει προτείνει μια προσωρινή λύση, για τον ερχόμενο χειμώνα, που προβλέπει την καταβολή 3,1 δισ. δολαρίων από την Ουκρανία στη Gazprom και μια προσωρινή σταθεροποίηση της τιμής για το γκάζι που θα δώσει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ