Κλείσιμο

Χαρδούβελης: Η πορεία προς την ανάπτυξη αποτελεί μια απτή πραγματικότητα

Αισιόδοξος για την ανατροπή του κλίματος που επικρατεί στις αγορές για την Ελλάδα, εμφανίστηκε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές δεν αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ούτε τις προοπτικές της, καθώς όπως είπε η Ελλάδα είναι πρωταθλητής της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ σε δημοσιονομική προσαρμογή και σε μεταρρυθμίσεις. «Αυτή η πορεία προς την ανάπτυξη αποτελεί μια απτή πραγματικότητα. Φυσικά το μέλλον δε θα είναι ανέφελο, αλλά δεν θα θυμίζει σε τίποτε την επώδυνη πορεία που περάσαμε» τόνισε.

Μάλιστα, ο Υπουργός ερμηνεύοντας τη στάση των αγορών δήλωσε ότι « πολλές φορές οι αγορές είναι υπερβολικές και νευρικές στις αντιδράσεις τους» και σημείωσε ότι «οι έως τώρα επιτυχίες μας δίνουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε λελογισμένα και μεθοδικά βήματα αποκατάστασης αδικιών .Η χώρα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει σε συνεργασία με τους πιστωτές της» είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών απηύθυνε και κάλεσμα συναίνεσης προς τις πολιτικές δυνάμεις λέγοντας ότι «Η προσήλωση στους στόχους μας και η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση μπορούν να μας οδηγήσουν σε έξοδο από κρίση πολύ πιο γρήγορα από αναμενόμενα. Έχουμε ευθύνη να βλέπουμε μπροστά και η πολιτική μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία» σημείωσε.

Τέλος, ο Υπουργός προανήγγειλε ότι θα ανακοινωθούν μέτρα που θα διευκολύνουν τη ρευστότητα από την ΕΚΤ στις τράπεζες και αντίστοιχα θα διευκολυνθεί και η ρευστότητα στα επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η επίθεση του Απόστολου Κακλαμανη κατά του κ. Χαρδούβελη, αλλά και κατά του πρωθυπουργού, καθώς αμέσως μετά την τοποθέτηση του Υπουργού, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έβαλλε εναντίον τους.

«Δεν ξέρω ποιοι επέλεξαν ή επέβαλλαν τον κ. Χαρδούβελη για Υπουργό Οικονομικών. Μπορεί να είναι πολλοί ισχυροί αλλά αν κρίνω από την εμφάνισή του, δεν σέβονται το κοινοβούλιο μιας και ο εκλεκτός τους δεν σέβεται το κοινοβούλιο. Δεν ξέρω τι έχουν υπόψιν τους και ποιο είδος δημοκρατίας έχουν υπόψιν τους» είπε και συνέχισε « για να εμφανιστούν οι κύριοι Σαμαράς και Χαρδούβελης ότι σκίζουν τα μνημόνια πριν τα σκίσει ο Τσίπρας, δεν μπορεί η χώρα να πάει στην καταστροφή».

Πάντως ο κ. Κακλαμάνης αιτιολόγησε και την ψήφο που έδωσε πρόσφατα στην κυβέρνηση, αλλά και τις που δίνει στα νομοσχέδια λέγοντας ότι πρόκειται για «ψήφο ανοχής στο μη χείρον, αλλά αυτό είναι το χειρότερο. Η χώρα κάθε μέρα πηγαίνει στα βράχια» κατέληξε.

Ως ομολογία αποτυχίας για την κυβερνητική οικονομική πολιτική, χαρακτήρισε την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ενώ τον ίδιο τον κ. Χαρδούβελη τον παρομοίωσε με «βρεγμένη γάτα». Ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε μάλιστα τον Υπουργό να επιβεβαιώσει παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με το αν θα σταματήσει η δανειοδότηση της χωρας μας από το ΔΝΤ και αν θα φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι η «κυβέρνηση έχει πλέον μόνο μία επιλογή , αυτή των εκλογών»..
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου