Επόπτη για τον Μοσκοβισί φέρνει ο Γιούνκερ;

Ισότιμη γνώμη με το νέο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για την αξιολόγηση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα έχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, γνωστός ως ένα από τα δημοσιονομικά «γεράκια» των Βρυξελλών, όπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής που αποκαλύπτουν οι «Financial Times».

Όπως επισημαίνουν οι FT, η ομότιμη σχέση Μοσκοβισί - Ντομπρόβσκις είναι η μοναδική σχέση μεταξύ επιτρόπου και αντιπροέδρου που ορίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο από το νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τους FT, η τοποθέτηση του κ. Ντομπρόβσκις σε θέση όπου ουσιαστικά θα έχει ρόλο ομότιμου επόπτη στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι ένα σήμα προς την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, πως ο κ. Μοσκοβισί δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει έναν αέρα χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων.

Ο κ. Μοσκοβισί ήταν ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ και κατά τη θητεία πίεσε το Βερολίνο για την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ως αντίβαρο στη δημοσιονομική λιτότητα.

Η Γερμανία έχει ανεπίσημα διερωτηθεί για το κατά πόσον ο κ. Μοσκοβισί θα είναι διατεθειμένος να επιβάλει τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ίδια τη Γαλλία, δεδομένου ότι το Παρίσι έχει ήδη παραδεχτεί πως δεν θα μπορέσει να πετύχει το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος ως το 2017.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τον κ. Γιούνκερ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ