Κλείσιμο

Σχέδια ΟΟΣΑ για καταπολέμηση της νόμιμης φοροαποφυγής των πολυεθνικών

Τις πρώτες συστάσεις του για τη ριζική αναδιαμόρφωση των κανόνων φορολόγησης πολυεθνικών εταιρειών αποκάλυψε σήμερα Τρίτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στόχος των προτεινόμενων μέτρων είναι η καταπολέμηση πρακτικών που επιτρέπουν σε πολυεθνικές εταιρείες να γλιτώνουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους μεταφέροντας κέρδη σε φορολογικούς «παραδείσους».

Κύριος άξονας των προτάσεων είναι να τροποποιηθεί το μοντέλο φορολόγησης ώστε οι διασυνοριακές συναλλαγές που γίνονται με στόχο την φοροαποφυγή να μην απολαμβάνουν φορολογικά οφέλη.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθούν οι φορολογικές βάσεις πολλών κρατών και θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

«Οι προτάσεις μας είναι τα υλικά για [τη διαμόρφωση] μίας διεθνώς συμφωνημένης και συντονισμένης αντίδρασης σε εταιρικές φορολογικές στρατηγικές που εκμεταλλεύονται τις ‘τρύπες’ στο υπάρχον σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκούρια.

Το προσχέδιο των συστάσεων έχει ήδη εγκριθεί από όλα τα μέλη του G20 και του ΟΟΣΑ, όπου περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι ανεπτυγμένες και βιομηχανοποιημένες χώρες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Οι συστάσεις αναμένεται να αποτελέσουν θέμα-κλειδί κατά τη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G20, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στην Αυστραλία.

Έρευνα του πρακτορείου Reuters το 2013 αποκάλυψε πως το 75% των 50 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας ανακατηύθυναν κέρδη από πωλήσεις στην Ευρώπη σε περιοχές με χαμηλή φορολόγηση (όπως η Ιρλανδία και η Ελβετία). Όλες οι επίμαχες πρακτικές ήταν νόμιμες με βάση τους φορολογικούς κανόνες των χωρών όπού δραστηριοποιούνται.

Αναλυτικά οι προτάσεις ΕΔΩ
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ