Στο 59,5% οι εισαγωγές μας σε ρωσικό φ. αέριο – Πλήρως εξαρτημένη η Αν. Ευρώπη (infogr)

Ενεργειακά εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο παραμένει σε μεγάλο βαθμό η Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένης της χώρας μας, στη σκιά της ουκρανικής κρίσης σύμφωνα με στοιχεία των ΙΕΑ (Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας), Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία) και ΕΙΑ (Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια).

Ωστόσο, οι χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ» βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη μοίρα, όντας πλήρως εξαρτώμενες από τη Μόσχα ενόψει του χειμώνα. Έτσι, τα κράτη της Βαλτικής, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, αλλά και η Φινλανδία, είναι κατά 100% εξαρτώμενες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,1%), η Πολωνία (79,8%), η Αυστρία (71%), η Ελλάδα (59,5%), η Σλοβενία (45,2%), η Ουγγαρία (43,7%) και η Γερμανία (35,7%).

Στον αντίποδα, Ιταλία (28,1%), Γαλλία (15,6%), και Ολλανδία (11,2%) έχουν διαφοροποιήσει περισσότερο τις πηγές τους στο στρατηγικής σημασίας καύσιμο.  

Embedded image permalink

Σε εσωτερικό του έγγραφο που αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει την άμεση προώθηση επενδύσεων σε υποδομές αποθήκευσης, μεταφοράς και μετατροπής του υγροποποιημενου αεριού LNG (Liquefied Natural Gas) προκειμένου στο μέλλον να αντιμετωπίζονται κρίσεις όπως η ρωσοουκρανική στην αγορά ενέργειας.

Στο έγγραφο που θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, επισημαίνεται επίσης η ανάγκη αναβάθμισης των συνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, κινήσεις που θα επιτρέψουν την εισαγωγή φυσικού αερίου από περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία ή το Κατάρ, αλλά και τη ροή του αερίου στις επιμέρους αγορές της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, η Ελλάδα σήμερα προμηθεύεται φυσικό αέριο από 3 διαφορετικές πηγές:

• από τη Ρωσία (μέσω Βουλγαρίας) μέσω αγωγών σε αέρια μορφή,
• από την Αλγερία με δεξαμενόπλοια σε υγροποιημένη μορφή (στις εγκαταστάσεις της νήσου Ρεβυθούσας, στον κόλπο των Μεγάρων) και
• από το 2007, από το Αζερμπαϊτζάν (μέσω Τουρκίας) μέσω αγωγών σε αέρια μορφή.
Πηγή: Στέλιος Κάνδιας