Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας στο β' τρίμηνο

Συρρίκνωση σημείωσε η οικονομία της Γερμανίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2%, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί κατά 0,7%. Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,2%.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,2%, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί κατά 0,7%. Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,2%.
Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση κατέγραψε πλεόνασμα 4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους και είναι η πρώτη φορά που δεν καταγράφει έλλειμμα από το 1991.

Το συνολικό πλεόνασμα, συνυπολογίζοντας τους προϋπολογισμούς των κρατιδίων αλλά και το σύστημα πρόνοιας, αγγίζει το 1,1% του ΑΕΠ, στα 16,1 δισ. ευρώ. Το 2013, η Γερμανία κατέγραψε πλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ και το 2012 0,1% του ΑΕΠ.

«Η συρρίκνωση του δεύτερου τριμήνου αποτελεί αντίδραση στο ισχυρό πρώτο τρίμηνο έτσι νομίζω ότι θα επιστρέψουμε σε μέτρια θετική ανάπτυξη κατά το τρίτο... αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες αβεβαιότητας» σχολίασε ο οικονομολόγος της Postbank Θιλο Χάιντριχ αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για το Ουκρανικό, αλλά και στην κρίση στο Ιράκ.

Την αναθεώρηση βασικών δόμων της ΕΕ, με διαχωρισμό κρατών μελών σε «πρόθυμα»
και μη, προτείνει στο μεταξύ με άρθρο του στους Financial Times ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το οποίο συνυπογράφει με τον Καρλ Λάμερς (πρώην εκπρόσωπος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής).


Πηγή: skai.gr