Νέα νίκη για την κεντροδεξιά, ο δε Γκίνδος εκλεκτός (;) για την ηγεσία του Eurogroup

Ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λούις δε Γκίνδος φαντάζει να είναι ο κυρίαρχος υποψήφιος της Ε.Ε. για τη θέση του νέου προέδρου του Eurogroup, όταν θα λήξει η τρέχουσα θητεία του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως άφησε να εννοηθεί ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

«Σε ό,τι αφορά το μέλλον, μετά τα μέσα του 2015, έχω δει πως η γερμανίδα καγκελάριος [Άνγκελα] Μέρκελ πιστεύει πως ο κ. δε Γκίνδος είναι ένας υποψήφιος που θα είναι πολύ κατάλληλος για να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα, και έχω ακούσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν την ίδια αντίληψη», τόνισε ο κ. Ρομπέι.

Η θητεία του κ. Ντάισελμπλουμ λήγει στα μέσα του 2015, ωστόσο υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να αναχωρήσει άμεσα στην περίπτωση που επιλεγεί για τη θέση του νέου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στην Κομισιόν.

Νωρίτερα, ο κ. Ρομπέι ανακοίνωσε πως διάδοχός του στην προεδρία του Συμβουλίου θα είναι ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, γεγονός που σημαίνει πως μαζί με τον κ. δε Γκίνδος και τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η κεντροδεξιά καταλαμβάνει τρεις θέσεις-κλειδιά στην ηγεσία της Ε.Ε.

Υπό αυτό το πρίσμα, ήταν αναμενόμενη η επιλογή της ιταλίδας ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μογκερίνι στη θέση της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Μεγάλο ερώτημα απομένει αν θα επιλεγεί ο κεντροαριστερός Πιέρ Μοσκοβισί για το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Οικονομικών, που διεκδικεί και ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ