Ομάδα Δράσης: Σημαντική πρόοδος στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

Σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης απο την Ελλάδα, αλλά και προβλήματα στην παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις καταγράφει, μεταξύ άλλων, η έβδομη έκθεση της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ομάδα δράσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στην απορρόφηση κονδυλιών από το ΕΣΠΑ, σε σχέση με την 18η θέση οπού βρισκόταν στα τέλη του 2011.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας έχει χρησιμοποιήσει το 81,3% των διαθέσιμων πόρων της περιόδου 2007-2013, ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου όρου του 69,1% της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, τόσο η έκθεση της ομάδας δράσης όσο και ανώτατο στέλεχος της Κομισιον, κάνουν λόγο για εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα.

Είναι ενδεικτικό οτι απο το σύνολο των 3,2 δισ ευρώ που είναι διαθέσιμα από τις τράπεζες με τη μορφή νέων δανείων, μόλις 463 εκατομμύρια είχαν διοχετευθεί στην αγορά έως τα τέλη Μαΐου.

Η έκθεση των πεπραγμένων της ομάδας δράσης σημειώνει επίσης ότι το λεγόμενο επενδυτικό ταμείο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως τον Σεπτέμβριο του 2014. Ήδη στο ταμείο έχουν διοχετευθεί 200 εκατομμύρια ευρω για την αναχρηματοδότηση παλαιοτέρων δανείων μικρομεσαίων επιχειρησεων,ενω σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Κομισιον,συντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και το σκέλος του ταμείου που θα χορηγεί χαμηλοτοκα δάνεια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πόσο εκκίνησης θα είναι της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανώτατος αξιωματούχος της ομάδας δράσης για την Ελλάδα δεν απέκλεισε να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες σε περίπτωση που η φορολογική διοίκηση λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.

Ο ίδιος αξιωματούχος μάλιστα τόνισε ότι η ομάδα δράσης είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ακόμα κι αν αλλάξει η πολιτική κατάσταση της χώρας. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι είχε επαφές με την αντιπολίτευση πριν από αρκετό διάστημα.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας, Newsdesk ΣΚΑΪ