ΕΚΤ: Προς αναβολή τα ριζοσπαστικά μέτρα για την ευρωοικονομία

Η «νέα εποχή» για τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης μπορεί να περιμένει προς το παρόν, καθώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, στη σημερινή συνεδρίαση της διοικούσης της επιτροπής της ΕΚΤ δεν αναμένεται να ανακοινωθούν ριζοσπαστικά μέτρα. 

Η άνοδος του πληθωρισμού τον Απρίλιο, και η βελτίωση επιμέρους στατιστικών στοιχείων επιτρέπουν στον πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι να μεταθέσει για αργότερα την λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων.

Ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ένα χρόνο πριν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να επιβάλει αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις ή να χρησιμοποιήσει μέτρα όπως η ποσοτική χαλάρωση για την τόνωση της ρευστότητας, ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δηλώνουν ότι θέλουν περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,25% το επίπεδο του βασικού της επιτοκίου κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ δίνει συνέντευξη στις 15:30 ώρα Ελλάδος, στην οποία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 0,7% τον μήνα Απρίλιο, έναντι 0,5% τον Μάρτιο, αλλά διατηρήθηκε χαμηλότερα του αναμενομένου. Σε έρευνα του Ρόιτερς, 40 εκ των 52 ερωτηθέντων οικονομολόγων και στελεχών της χρηματαγοράς διετύπωσαν την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να προσεγγίσει το επίπεδο του 0,5% κατά το αμέσως προσεχές διάστημα ή να καταγράψει σημαντική υποχώρηση από τα παρόντα επίπεδά του.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ