ΔΝΤ: Το β’ εξάμηνο του 2014 η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους

Σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν υποδείξει πως αυτές οι συζητήσεις θα αρχίσουν στο δεύτερο ήμισυ του 2014. Το [εν λόγω] χρονοδιάγραμμα είναι εν τάξει και θα επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την ανάκαμψη της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις.

Απέρριψε παράλληλα του ισχυρισμούς πως το Ταμείο «χρονοτριβεί» στο μέτωπο του χρέους, όπως έχει παραδεχτεί πως έπραξε στην υπόθεση του PSI στα πρώτα στάδια του προγράμματος. «Προχωράμε με έναν εν τάξει τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ράις επανέλαβε πολλές φορές πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «σημαντικά κάτω από 110%» το 2022, εφόσον η Αθήνα πετυχαίνει τους στόχους της.

Αναφορικά με τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ο κ. Ράις επαναβεβαίωσε πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ, που λήγει το 2016, είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες. Επανέλαβε ωστόσο πως το Ταμείο βλέπει ενδεχόμενη ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης μετά το επόμενο 12μηνο, ζήτημα που θα «αποτελέσει μέρος της [επόμενης] 6ης αξιολόγησης».

Ο κ. Ράις χαιρέτησε την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat ως ένα ακόμα «σημαντικό ορόσημο» για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως η επιβεβαίωση του πλεονάσματος και η επάνοδος στις αγορές χρέους συνιστούν «σημάδια προόδου» στην ανάκαμψη της χώρας μας.

Αναφορικά με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων από το ΔΝΤ, ο κ. Ράις σημείωσε πως η εξέταση της ολοκληρωμένης 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Μαΐου, και «βάσει αυτής» θα αποφασιστεί η αποδέσμευση των χρημάτων.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης