Reuters: Πάνω από 11 δισ. ευρώ οι αρχικές προσφορές για το πενταετές (upd)

Tα 11 δισ. ευρώ ξεπερνούν οι αρχικές προσφορές για την αυριανή έκδοση του πενταετούς ομολόγου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών.  Στόχος του ελληνικού δημόσιου είναι να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφωθεί λίγο πάνω από 5%. 

Την επίσημη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια, με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου «στο άμεσο μέλλον» ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμως το βιβλίο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ανοίξει την Πέμπτη στις 11 το πρωί.  Ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικανικές τράπεζες, καθώς και οι HSBC και Deutsche Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η απόδοση του πενταετούς βρίσκεται περίπου στο 5%, με το στόχο να υπερκαλύπτεται κατά 5 φορές. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είχε φτάσει και στο 44,21%.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι το καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το συγκεκριμένο όφελος προκύπτει από το ότι, η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφραση στελέχους του ΟΔΔΗΧ, «θα γκρεμιστούν κι άλλο». Άρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η χθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων έγινε με επιτόκιο 3,01%).

Απώτερος στόχος είναι, επίσης, να μειωθεί η καμπύλη των επιτοκίων των ομολόγων. Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό, ότι το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από το 6,06% το πρωί, στο 5,75% μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου και του ΟΔΔΗΧ, υπάρχουν πολλές επιπλέον ωφέλειες: Καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, μπορούν οι διεθνείς επενδυτές να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες, διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα (και όχι μόνον για δανεισμό) και, επίσης, διευκολύνονται οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.

Οι παράγοντες του ΟΔΔΗΧ, δεν αποκλείουν, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, να εκδοθεί (χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος) και 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, το οποίο θα απευθύνεται και στα ελληνικά νοικοκυριά. Επίσης, δεν αποκλείεται, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος κάποια μελέτη, η έκδοση και 3ετούς ομολόγου.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι «μετά από τέσσερα χρόνια τα πράγματα αλλάζουν άρδην» (η τελευταία έκδοση ήταν τον Απρίλιο 2010, όταν η χώρα ζήτησε, μέσω 20ετών ομολόγων, ποσό 1 δις. ευρώ και εισέπραξε 390 εκατ. ευρώ). Προσθέτει, δε, ότι «δεν εφησυχάζουμε, αλλά ούτε πανηγυρίζουμε». Και εξαπολύει βολές κατά της αντιπολίτευσης, και κυρίως της αξιωματικής, λέγοντας «τους αφήνουμε στη μεμψιμοιρία τους, εμείς προχωράμε».

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση ‘αναφοράς-benchmarking’ σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.»

Οι αντιδράσεις: 

«Στημένη και ακριβή» χαρακτήρισε την έξοδο στις αγορές ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

«Βεβιασμένη η έξοδος στις αγορές» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

«Ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σχολιάζοντας σκωπτικά την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «έχει σοβαρό πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ... στα καλάθια περισσεύει στα κοφίνια δεν χωράει.»

Θετική χαρακτηρίζει την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Όπως ανέφερε, τα θετικά σημάδια ενθαρρύνουν την Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά.

Την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, για την Πέμπτη, προανήγγειλε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. "Θα συνιστά μεγάλη επιτυχία εάν το κουπόνι (επιτόκιο) είναι κάτω από 5,3%", σημείωσε έλληνας αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το διεθνές πρακτορείο.

Απόδοση 3,01% στα έντοκα 

Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη διενεργήθηκε και δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους ενός 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,01%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3,103 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,10 φορές.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ