Ντάισελμπλουμ: Στόχος συμφωνία ώς το τέλος της εβδομάδας - Ρεν: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις

Mήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας απέστειλαν οι Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αισιόδοξος ότι η συμφωνία μεταξύ της τριμερούς και της Ελλάδας έως το τέλος της εβδομάδας είναι εφικτή εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup,

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει πρόοδο έως σήμερα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά» ξεκαθάρισε ωστόσο ο ολλανδός αξιωματούχος, αναφέροντας ότι τα εκκρεμή ζητήματα παραμένουν τα ίδια για τους δύο τελευταίους μήνες. Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - τρόικας έχουν ξεπεράσεις τους επτά μήνες.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα υπάρξει αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα να κάνει από την πλευρά της ότι καλύτερο μπορεί για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας με την τρόικα, τότε η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι εφικτό να υιοθετηθεί στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Αθήνα.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι στο Eurogroup επετεύχθη πρόοδος και όσον αφορά τον SRM (Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης/Εκκαθάρισης Τραπεζών), το δεύτερο πυλώνας της τραπεζικής ένωσης μετά τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM).

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν διαμήνυσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας έως το τέλος της εβδομάδας.

«Το προσωπικό μας συνεχίζει να εργάζεται πολύ σκληρά για να καταλήξουμε σε συμφωνία» πρόσθεσε ο φινλανδός επίτροπος.

Ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι στην Κύπρο και την Πορτογαλία τα προγράμματα οικονομικής ανασυγκρότησης εφαρμόζονται ικανοποιητικά, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα ανέφερε επίσης ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες».

Tο Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 150 εκατ. ευρώ προς τη Μεγαλόνησο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν από τον ESM στις αρχές Απριλίου.

Παράλληλα, ο
επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ διευκρίνισε ότι το ύψος και ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, σημειώνοντας πως για το 2014 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τον Μηχανισμό 10,1 δισ. ευρώ από το «τρέχον» πρόγραμμα βοήθειας.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Ρεν για την Ελλάδα επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών που ανέφεραν ότι το Eurogroup έδωσε προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα έως την προσεχή Κυριακή, 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συζήτηση στο Eurogroup ασκήθηκε κριτική στην Αθήνα για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αν και αναγνωρίστηκε η πρόοδος στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Βloomberg, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν από την ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα είναι αντίθετη στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές εντός το 2014, καθώς είναι πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

Στο μεταξύ, την ανάγκη “να χαλαρώσει λίγο η μέγγενη του χρέους, με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα”, εξέφρασε τη Δευτέρα από τη πρεσβεία της Γαλλία στην Αθήνα,ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας Ζαν-Πιερ Μπελ, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προβαίνοντας μάλιστα σε έμμεση αναφορά σε διαγραφή του χρέους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ