Ο Ντάισελμπλουμ ελπίζει πως θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και τρόικας (upd)

Σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν, ελπίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δηλώσεις του, την ώρα που προσερχόταν στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε:

«Είναι σημαντικό για όλους μας και ειδικότερα για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία. Ας ελπίσουμε ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας πολύ σύντομα».

Από το σημερινό Eurogroup, η Αθήνα περιμένει μία θετική δήλωση -για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Βloomberg, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν από την ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα είναι αντίθετη στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές εντός το 2014, καθώς είναι πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα στην περίπτωση που έβγαινε στις αγορές η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να χαλάρωνε τις προσπάθειες της για την εξυγίανση της οικονομίας.

Σύμφωνα με οικονομικό αναλυτή που μίλησε στο πρακτορείο, μια επιστροφή στις αγορές θα σήμαινε πως ορισμένες από τις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν ποτέ.

Σημειώνεται πως
η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομoλόγου σήμερα έχει υποχωρήσει στο 6,5% το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας γεγονός που βοήθα την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να βγει η Ελλάδα στις αγορές, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ