Καταρχήν συμφωνία με τρόικα έως το Eurogroup Φεβρουαρίου και δόση το Μάρτιο προσδοκά ο Στουρνάρας

Μία καταρχήν συμφωνία με την τρόικα ως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου, προσδοκά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όπως δήλωσε λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται πως μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε πως το ζήτημα της Ελλάδας, ή η εκταμίευση κάποιας δόσης, δεν πρόκειται να τεθεί επί τάπητος εάν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα, όμως, όπως επισήμανε, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις.

Κατά την παρέμβασή του στο Eurogroup, o κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σημείωσε «μεγάλο επίτευγμα» ξεπερνώντας τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013, προσθέτοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 830 εκατομμύρια ευρώ.

«Αλλάζει όλη την εικόνα και γι' αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της τρόικα να επαναπροσδιορίσουν την όλη κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι το βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την τριμερή, που ήταν το δημοσιονομικό κενό, «έχει λυθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2015, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει περιοχές από τις οποίες αναμένει εξοικονόμηση και οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σχετικά με την λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» που αφορά διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα εφαρμοστεί στο 80%.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε στους ομολόγους του ότι καμία επιχείρηση δε ζητάει ομαδικές απολύσεις.

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα ξεκινήσει μόλις η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, περί τις 24 Απριλίου.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, ερωτηθείς για το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις αποδοχές των ενστόλων, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογηθεί.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ