Στουρνάρας: Είμαι εδώ για να είμαι χρήσιμος – δεν συναινούμε τυφλά στις θέσεις της τρόικα

Ο Προϋπολογισμός του 2014 πέρασε χωρίς χάρη στις ψήφους της συμπολίτευσης και χωρίς «διαρροές», με 153 ψήφους υπέρ, 142 κατά και ένα «παρών» σε σύνολο 296 ψηφισάντων βουλευτών.

«Δεν είμαι καλός στην επικοινωνιακή διάσταση. Δεν είμαι εδώ για να είμαι αρεστός. Βρίσκομαι εδώ για να είμαι χρήσιμος σε μία δύσκολη περίοδο για τον τόπο», διεμήνυσε το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας τις έως τώρα επιτυχίες της Ελλάδας αλλά και σκιαγραφώντας τους στόχους του 2014.

Μιλώντας ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό του 2014, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στόχος του ΥΠΟΙΚ αλλά και «προσωπικό» του στοίχημα είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην κατανομή των φορολογικών βαρών.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας οι «μισθωτοί και συνταξιούχοι» ήταν τα «συνήθη υποζύγια» που επωμίσθηκαν τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, τη στιγμή που άλλες κατηγορίες πολιτών απολαμβάνουν τις παροχές του κράτους «χωρίς να σηκώνουν το βάρος».

Ο υπουργός εξήγησε πως από 2014 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται «από το πρώτο ευρώ», ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή «πλήρους ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», που θα επιτρέπει τη διασταύρωση δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσίας.

Στρέφοντας το βλέμμα του στις επικρίσεις που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε πως οι επαφές έχουν διαρκέσει πολύ, αλλά τόνισε ότι αυτό απορρέει από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συναινεί τυφλά στις αξιώσεις της τριμερούς.

«Έχουμε όντως αργήσει με την τρόικα, διότι δεν συναινούμε, αλλιώς θα έπρεπε να δεχτούμε δημοσιονομικό κενό 2,9 δισ. που μας έλεγαν στην αρχή, με οριζόντια μέτρα», εξήγησε.

Στον αντίποδα, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε κάθετα τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το χρέος, κάνοντας λόγο για ένα «σχέδιο απόλυτης χρεοκοπίας».

Σημείωσε αντίθετα πως η Ελλάδα έχει διανύσει το 80% της δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα επιτρέψει και για την αντιμετώπιση του χρέους, χρέος που «έχει μέση υπολειπόμενη διάρκεια περίπου 16 χρόνια», με «το 75% να είναι μακροπρόθεσμο».

Τέλος, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για φοροδιαφυγή μέσω off-shore εταιρειών, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε πως έως τώρα έχουν ελεγχθεί 40 τέτοιες επιχειρήσεις, και έχουν βεβαιωθεί περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ