Κλείσιμο

Κοινό πανευρωπαϊκό σύστημα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ

Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχοντας ως κοινό γνώμονα τόσο την προσπάθεια μείωσης των γραφειοκρατικών εμποδίων όσο και την μείωση του διαχειριστικού κόστους για τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δημοσίευσε στις 23 Οκτωβρίου 2013 την πρόταση της για την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τους μυημένους στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ε.Ε. είχε δείξει ήδη από το 2010 τις προθέσεις της, ενοποιώντας την διαδικασία επιστροφών ΦΠΑ προς μη εγκατεστημένες Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις, σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα και καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό την σημαντική μείωση του διαχειριστικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Η πρόσφατη πρόταση για μια ενιαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δήλωση ΦΠΑ έχει σαν στόχο την μείωση του διοικητικού κόστους, την βελτίωση της συμμόρφωσης στην νομοθεσία ΦΠΑ καθώς και την μείωση των νομοθετικών κενών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς φοροδιαφυγής. Ο βασικότερος όμως στόχος, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ahrenkilde Hansen σε συνέντευξη της στο δίκτυο ViEUws, είναι η «απλοποίηση της Ζωής των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Η πρόταση περιλαμβάνει την αντικατάσταση των υφιστάμενων εθνικών δηλώσεων ΦΠΑ από μια τυποποιημένη ενιαία δήλωση για όλα τα Κράτη-Μέλη η οποία θα αποτελείται από πέντε (5) υποχρεωτικά πεδία. Τα πεδία αυτά θα υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθούν, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους μέλους, έως τα είκοσι έξι (26).

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την προσθήκη πεδίων συμπλήρωσης για ειδικά σχήματα ΦΠΑ τα οποία δεν υπήρχαν έως τώρα σε όλα τα Κράτη-Μέλη. Η περίοδος συμπλήρωσης προτείνεται να είναι μηνιαία ενώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κύκλος κάτω των 2 εκ. Ευρώ) προτείνεται να είναι τρίμηνη. Σε κάθε περίπτωση διατηρείται το δικαίωμα των Κρατών μελών να επιβάλουν την μηνιαία υποβολή δηλώσεων για όλες τις επιχειρήσεις με απώτερο σκοπό την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά και υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, κάτι που ήδη ισχύει σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες, ενώ οι δηλώσεις θα συνεχίσουν να υποβάλλονται στην γλώσσα του κάθε Κράτους-Μέλους αλλά θα είναι πιο κατανοητές για τους μη εγκατεστημένους, δεδομένου ότι τα πεδία θα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή ενός κοινού συστήματος δηλώσεων ΦΠΑ αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό θετικές. Όπως δήλωσε ο Algirdas Semeta, ο επίτροπος για τα θέματα φορολόγησης, «η πρόταση θα μπορούσε να επιτρέψει στις Επιχειρήσεις να απολαύσουν απλούστερες διαδικασίες, μειωμένα κόστη και λιγότερη γραφειοκρατία, ενώ οι Κυβερνήσεις θα έχουν ένα νέο εργαλείο για να διευκολύνουν την συμμόρφωση στην νομοθεσία ΦΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα που συλλέγουν ». Με την εφαρμογή της πρότασης αναμένεται να γίνει ευκολότερη η εξάπλωση των επιχειρήσεων στα διάφορα Κράτη-Μέλη, διευκολύνοντας τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη καθώς υπολογίζεται ότι 13% των φορολογούμενων επιχειρήσεων, υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ σε περισσότερα από ένα κράτος-μέλος.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα ελαφρυνθούν με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15 δις Ευρώ ανά έτος, από τον περιορισμό του διοικητικού κόστους που αναμένεται να φέρει η πρόταση. Επιπρόσθετα υπολογίζεται επιπλέον μείωση κόστους που κυμαίνεται από 3 έως 6 δις Ευρώ ανά έτος, από την μείωση των εμποδίων του διασυνοριακού εμπορίου.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι -σε θεωρητικό βαθμό- η αύξηση των εσόδων των κυβερνήσεων από την συλλογή ΦΠΑ που αναμένεται να διευκολυνθεί μέσω της νέας απλοποιημένης διαδικασίας. Η Κομισιόν υπολογίζει τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα από την συλλογή ΦΠΑ στο ποσό των 193 δις Ευρώ! Πρόκειται για το λεγόμενο «Vat Gap» δηλαδή την διαφορά ανάμεσα στις αναμενόμενες αποδείξεις ΦΠΑ που αναμένεται να συλλεχθούν και του ΦΠΑ που τελικά συλλέχθηκε.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να φέρουν σε ισχύ τους νόμους, τους κανονισμούς και τα διοικητικά μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για τον εναρμονισμό με την οδηγία το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

Είναι φανερό ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αγωνιώδεις οι προσπάθειες που γίνονται έχοντας ως μοναδικό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Μονόδρομος προς την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του γραφειοκρατικού κόστους σε κάθε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

UnityFour, εταιρεία παροχής φορολογικών και λογιστικών υπηρεσιών
www.unityfour.eu

Πηγή: Νίκος Σιακαντάρης, Managing Partner UnityFour