«Όχι στα τυφλά, οριζόντια φοροεισπρακτικά μέτρα - ναί στις στοχευμένες περικοπές»

«Να ξεχάσουμε τα τυφλά, οριζόντιου χαρακτήρα φοροεισπρακτικά μέτρα και να στραφούμε σε μια στοχευμένη και κοινωνικά φιλική αντίληψη της φορολογικής πολιτικής, με βάση τον κανόνα 'παίρνουμε λιγότερα, αλλά από περισσότερους'», ζήτησε τη Δευτέρα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, μιλώντας από το βήμα του 5ου ετήσιου Τax Forum.

Όπως ανέφερε
ο κ. Κώστας, χρειάζεται δικαιότερη, κυκλική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και να μείνουμε "μακριά από υβριδικής μορφής και βίαιας προοδευτικότητας φορολογικές βάσεις".
Αναφερόμενος ειδικότερα στο υπό διαβούλευση επίκαιρο νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο κ. Κώστας σημείωσε ότι ένας σωστός φόρος επί της ακίνητης περιουσίας, όπως εφαρμόζεται σε ανεπτυγμένες χώρες, μπορεί να έχει θετικά σημεία, στο βαθμό που κινείται σε χαμηλά, αποδεκτά επί τοις χιλίοις ποσοστά, με βάση τη μορφή και την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου υπάρχουν δυνάμει, κοστολογημένοι μάλιστα τομείς, για στοχευμένη παρέμβαση, όπως ενδεικτικά είναι η κατάργηση 1000 και πλέον φόρων υπέρ τρίτων χωρίς ανταπόδοση, η πάταξη της φοροδιαφυγής - εισφοροδιαφυγής - παραοικονομία και παραεμπορίου, η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, τα καινοτομικά, στοχευμένα μέτρα ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας και η βελτιστοποίηση του βαθμού εισπραξιμότητας φορολογικών εσόδων και εισφορών.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ