Παγκόσμια Τράπεζα: Ανταγωνιστικότερη κατά 6 βαθμίδες η Ελλάδα

Η έκθεση αναλυτικά ΕΔΩ 

Κατά έξι βαθμίδες βελτίωσε η Ελλάδα τη θέση της στον δείκτη ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος, η χώρα μας ανέβηκε στην 72η θέση μεταξύ 189 χωρών, ωστόσο βρίσκεται χαμηλότερα σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. 


Η Ελλάδα εμφανίζει βελτίωση σε σχέση με το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, δημιουργώντας μια πιο απλή μορφή εταιρειών και καταργώντας τα ελάχιστα κεφαλαία που απαιτούνται.

Αντίθετα, καταγράφεται επιδείνωση σε ό,τι αφορά τους φόρους, καθώς η χώρα μας αν και μείωσε τις εργοδοτικές εισφορές κατέστησε πιο δαπαναρή την φορολόγηση εταιρικών κερδών.

Όσον αφορά επιμέρους δείκτες, όπως την έκδοση οικοδομικών αδειών, κατατάσσει την χώρα μας στην 66η θέση, καθώς απαιτούνται 19 διαφορετικές διαδικασίες και 105 εργασίες ημέρες.

Για την καταχώρηση της περιουσίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 161η θέση καθώς απαιτούνται συνολικά 11 διαδικασίες και 20 ημέρες για να καταχωρήσει κάποιος την περιουσία του.

Ακόμη γίνεται ειδική αναφορά στις εξαγωγές, καθώς περιγράφεται οτι απαιτούνται 4 διαφορετικά έγγραφα και συνολικά 126 ημέρες για μια εξαγωγή, ενώ το κόστος ανά κοντεινερ φτάνει τα 1040 δολάρια.

Δήλωση Χατζηδάκη: 

"Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας πιστοποιεί τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους τομείς όπου ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και κυρίως στον τομέα της διευκόλυνσης ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, της προστασίας των επενδυτών και στις εξαγωγές. Όταν γίνεται συστηματική δουλειά με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση τα αποτελέσματα φαίνονται. Με την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχει θεσπιστεί αλλά δεν καταγράφηκε στη φετινή έκθεση, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και με τις παρεμβάσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες από τα συναρμόδια Υπουργεία για την άρση διοικητικών εμποδίων, η κατάταξη της χώρας μας στην έκθεση Doing Business αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο" σχολίασε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Πηγή: skai.gr