Έναντι 260 εκατ. ευρώ παραχωρούνται 28 ακίνητα του Δημοσίου

Δύο από τα συνολικά τρία επενδυτικά σχήματα που είχαν υποβάλει δεσμευτικές οικονομικές προσφορές πλειοδότησαν στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση 28 ακινήτων του Δημοσίου.

Πρόκειται για την ΕΤΕ Πανγαία, θυγατρική του ομίλου της Εθνικής, στην οποία και θα πουληθούν 14 ακίνητα, μεταξύ των οποίων το κτήριο του αρχηγείου της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, το κτήριο της ΕΛΣΤΑΤ και η γενική γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, έναντι τιμήματος 115,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη διαχείριση των άλλων 14 ακίνητων αναλαμβάνει η εταιρεία Eurobank Properties, θυγατρική του τραπεζικού ομίλου Eurobank, έναντι τιμήματος 145,81 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των ακίνητων είναι το κτήριο της ΓΑΔΑ, του Γενικού Χημείου του Κράτους και κτήριο του υπουργείου Παιδείας.

Οι δυο εταιρείες θα αναλάβουν τη διαχείριση των εν λόγω ακίνητων για 20 χρόνια, ενώ θα πρέπει να επενδύσουν και πόσο 140 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση και συντήρησή τους.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το ελληνικό Δημόσιο θα ενοικιάζει από τις δύο εταιρείες πολλά από τα παραχωρούμενα κτήρια και εκτιμάται ότι το πόσο που θα καταβάλει κατά τα επόμενα 20 χρόνια, θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας