Αιμοδότης της οικονομίας η ναυτιλία - 200.000 απασχολούμενοι στον κλάδο

Στο 7% του ΑΕΠ υπολογίζεται η συνεισφορά του κλάδου της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων The Boston Consulting Group (BCG).

Σύμφωνα
με την ίδια μελέτη, στη ναυτιλία απασχολούνται 200.000 άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 4,5% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η συνεισφορά της ναυτιλίας στο εμπορικό ισοζύγιο υπηρεσιών ανήλθε το 2012, στο πόσο των 12 δισ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία 2002 – 2012, ήταν της τάξεως του 140 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην παρουσίαση της έρευνας του BCG, ο υπουργός Ναυτιλίας Mιλτιάδης Βαρβιτσιτώτης εξήρε την ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς όπως ανέφερε, οικειοθελώς θα συνεισφέρει διπλάσιους πόρους την επόμενη διετία, ενώ πρόσθεσε, ότι δυο σχολές ναυτικής εκπαίδευσης ανακαινίζονται, με έξοδα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Όπως ανέφερε
ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να καταστήσει την ναυτιλία αλλά και την ελληνική σημαία, όχι «σημαία ευκαιρίας», αλλά σημαία η οποία θα υποστηρίζεται σε όλα τα μέρη του κόσμου και θα έχει ανταγωνιστικό διοικητικό κόστος.

Ο υπουργος Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης απο την πλευρά του, ανέφερε ότι την Τρίτη υπογράφεται το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση της Κεντρικής Αδειοδοτικης Αρχής, ενώ πρόσθεσε ότι έως το τέλος του έτους, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, θα παρουσιαστεί σχέδιο εθνικής στρατηγικής, για τα logistics (δηλαδή για τις συνδυασμένες μεταφορές).

Ο κ. Χατζηδάκης
πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας θα διαδραματίσει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ωστόσο για να γίνει αυτό, θα πρέπει η αντιπολίτευση να επιδείξει στοιχειώδη εθνική ευθύνη, αλλά και η τρόικα, να εκφράσει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της προς την Ελλάδα.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας