Προσχέδιο προϋπολογισμού με πρωτογενή πλεονάσματα για δύο χρόνια

Στις 12 το μεσημέρι, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, παρουσιάζει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα προβλέπει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη (έστω κι αν αυτή θα είναι μικρής κλίμακας, μόλις 0,6%), αλλά και την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τα 300-350 εκατ. ευρώ του 2013 στα 2,8 δις ευρώ το επόμενο έτος.

Το μόνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από το κείμενο του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού θα είναι η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 (1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δις ευρώ). Το πώς θα φθάσει σε αυτό το σημείο ο προϋπολογισμός δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί με την τρόικα επακριβώς. Υπάρχει μία αρχική προσέγγιση για τα μεγέθη των εσόδων και των δαπανών, αλλά με ποια ακριβώς μέτρα θα φθάσουν οι δαπάνες και τα έσοδα στα προβλεπόμενα επίπεδα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.

Άλλωστε, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πέριξ των 600 εκατ. ευρώ και η τρόικα τα «βλέπει» μεταξύ 2 και 3 δις ευρώ. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία ότι το δημοσιονομικό κενό είναι κοντά στο 1 δις ευρώ. Και σημειώνουν ότι νέα μέτρα υπό την έννοια των οριζόντιων παρεμβάσεων για να καλυφθεί το κενό, δεν θα ληφθούν.

Ωστόσο, παραδέχονται ότι παρεμβάσεις κατά περίπτωση, ώστε να διορθώνονται τα προβλήματα όπου υπάρχουν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν. Και δίνουν ως χαρακτηριστικά παράδειγμα την κακή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Τα ελλείμματά τους προβλέπεται να διαμορφωθούν στο 1 δις ευρώ τουλάχιστον εντός του 2014 και για να αντιμετωπιστούν δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο να μειωθούν συντάξεις σε συγκεκριμένα ταμεία.

Με αυτά τα δεδομένα, το τελικό κείμενο το προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στα τέλη Νοεμβρίου είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το προσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα. Και αυτό γιατί η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται και στο τελικό κείμενο θα αποτυπωθούν με ακρίβεια τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τον επόμενο χρόνο για να διασφαλιστεί η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,8 δις ευρώ.

Όπως δήλωσε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «είναι ένας προϋπολογισμός που θα τηρεί τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Με πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5% του ΑΕΠ και θα στηρίζεται στον προϋπολογισμό του 2013 καθώς για δεύτερη χρονιά έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα από το προϋπολογισμένο».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμα ότι «καταρτίζουμε για δεύτερη φορά προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα έχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα που θα είναι η βάση για τη μείωση του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής η κυβέρνηση προβάλλει για πρώτη φορά τη λύση της οριστικής αντιμετώπισης του χρέους με την έκδοση 50ετους ομόλογου σωτηρίας, όπως αποκαλείται στις συνομιλίες με την τρόικα, με πολύ χαμηλό επιτόκιο το οποίο θα αντικαταστήσει δάνεια ύψους περίπου 130 δις ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.
Πηγή: Καθημερινή, Newsdesk ΣΚΑΪ