Στουρνάρας σε Guardian: Πρόωρη η συζήτηση για νέα βοήθεια

Πρόωρη θεωρεί τη συζήτηση περί νέου πακέτου οικονομικής στήριξης της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Guardian. «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για [τρίτο] πακέτο οικονομικής στήριξης. Για το πλήρες επόμενο έτος δεν έχουμε πρόσθετη ανάγκη για χρήματα», είπε στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα ο κ. Στουρνάρας.

Συμπλήρωσε ότι όλη αυτή η εικοτολογία είναι πρόωρη, καθώς τα χρήματα από τους πιστωτές τελειώνουν τον επόμενο Ιούλιο. «Τότε είναι που θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση ξανά. Τίποτα, απολύτως τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Είπε επίσης ότι στόχος των Αθηνών είναι η «προσέγγιση» των διεθνών αγορών κεφαλαίου, που θα απέκλειε την ανάγκη περαιτέρω βοήθειας για την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού. «Υπάρχει μια πιθανότητα τον επόμενο χρόνο να έχουμε επιστρέψει στην αγορά, εφόσον θα έχουμε εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις: την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος και θετικό ρυθμό ανάπτυξης», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο υπουργός όχι μόνο αρνείται να μιλήσει για την πιθανότητα επιβολής ζημιών στους επίσημους πιστωτές, αλλά εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία: «Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι οπωσδήποτε θετικές. Τα έσοδα αυξάνονται και η ύφεση μοιάζει να μαλακώνει». Ο κ. Στουρνάρας είπε πιο συγκεκριμένα ότι τα καθαρά έσοδα από τον τουρισμό έχουν καταγράψει αύξηση της τάξεως του 37% σε σύγκριση με πέρυσι. «Αν είμαστε τυχεροί και αυτό συνεχιστεί τους επόμενους δύο μήνες, υπάρχει καλή πιθανότητα ο ρυθμός ανάπτυξης να υπερβεί τις προσδοκίες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Στην ερώτηση της Guardian για ποιο λόγο πιστεύει ότι ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακίνησε το θέμα της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε «δεν ξέρω».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο