Στους 5-6 μήνες το διάστημα για απονομή σύνταξης του Δημοσίου

Στους 5-6 μήνες έχει μειωθεί κατά την τελευταία περίοδο, μεσοσταθμικά, ο χρόνος που μεσολαβεί έως την απονομή σύνταξης του Δημοσίου, έναντι 11-12 μηνών που ήταν το καλοκαίρι του 2012, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Η εν λόγω επιτυχία αφορά συνταξιούχους που είχαν καταθέσει αίτημα σύνταξης πριν τον Μάρτιο του 2013.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 1.929 μη απογραφέντων συνταξιούχων, στοιχεία έχουν προκύψει από την αναζήτηση των πραγματικών δικαιούχων.

Επιπλέον, κατά τη διαδικασία της απογραφής, προέκυψε ότι σε 2.260 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά το θάνατο τους για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανέρχεται σε 35,8 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία έχουν βρεθεί τα 21,49 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα αναζητούνται.

Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαγραφή των θανόντων συνταξιούχων από τις καταβολές συντάξεων ανέρχεται σε 865.888 ευρώ ανά μήνα.

Τέλος, το γραφείο του κ. Σταϊκούρα σημειώνει πως συνεχίζεται «ομαλά και με εντατικό ρυθμό» η προσπάθεια προκαταβολής τμήματος των συντάξεων στις 10 του κάθε μήνα, με στόχο «την έμπρακτη στήριξη της καθημερινότητας μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας».

Ο αριθμός των δικαιούχων που έλαβαν την προκαταβολή ανήλθε σε 4.752 τον Αύγουστο, από 264 τον Ιούνιο και 1.126 τον Ιούλιο.

Το επίμαχο μέτρο αφορά υπαλλήλους που αποχώρησαν από την Υπηρεσία μετά το Μάρτιο 2013.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ