Μαρκ Κάρνεϊ: Η ανεργία θα καθορίζει την πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας εμφανίστηκε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, παραδεχόμενος πάντως ότι δεν έχει αναπτυχθεί «ταχύτητα απόδρασης» από τη νωθρή υφιστάμενη κατάσταση.

«Μια ανανεωμένη ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και φαίνεται να διευρύνεται», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Καναδός τραπεζίτης που διαδέχθηκε τον περασμένο μήνα τον Μέρβιν Κινγκ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κληρονομιά της οικονομικής κρίσης σημαίνει πως η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη, παραπέμποντας στα στοιχεία για την ανεργία.

Ο κ. Κάρνεϊ έθεσε ως τακτική της Τράπεζας τη διασύνδεση ανεργίας και επιτοκίων. Όπως ανακοίνωσε, η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 0,5% μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 7%. Σήμερα το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 7,8%.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κάρνεϊ απαιτείται η δημιουργία 750.000 θέσεων εργασίας, κάτι που θα μπορούσε να πάρει τρία χρόνια. Η ανεργία θα αποτελεί την παράμετρο που θα επηρεάζει τον καθορισμό του βασικού επιτοκίου δανεισμού, εκτός εάν ο πληθωρισμός αρχίσει να αυξάνεται πολύ γρήγορα ή αν κριθεί ότι συνιστά απειλή για την οικονομική σταθερότητα, διευκρίνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του 7% στην ανεργία δε θα περιοριστεί το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 375 δισεκατομμυρίων λιρών, δηλαδή η τόνωση της οικονομίας με αγορά τίτλων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο