Πορτογαλία: Μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις υπόσχεται η κυβέρνηση

Σταδιακές μειώσεις της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από τις αρχές 2014, υποσχέθηκε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως σχεδιάζεται να μειωθεί ο βασικός φόρος που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στο 17%-19% μεσοπρόθεσμα, από τουλάχιστον 25% σήμερα.

Οι πρόσθετοι τοπικοί και κρατικοί φόροι σημαίνουν ότι στην πράξη οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Πορτογαλία σήμερα καταβάλουν φόρο που αναλογεί στο 31,5% του τζίρου τους.

«Η κύρια οικονομική προτεραιότητα είναι η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Αντόνιου Πιρές ντε Λίμα, ο νέος υπουργός Οικονομίας.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει μέσα σε ένα διάστημα πέντε ετών, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα καταργηθούν σταδιακά οι εξαιρέσεις και οι επιπρόσθετες εισφορές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι προτάσεις σχετικά με την μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα θα δημοσιευθούν στο σύνολό τους την επόμενη εβδομάδα, πριν υπάρξει διαβούλευση με επιχειρηματικούς ομίλους, κλαδικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους.

Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η πορτογαλική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει ραγδαία αύξηση των πτωχεύσεων επιχειρήσεων και έχουν οδηγήσει την ανεργία σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, περί το 18%.
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ