Eurogroup: Το Βερολίνο «κούρεψε» τη δόση

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΕΔΩ

Την τμηματική αποδέσμευση 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup τη Δευτέρα. Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα που εξέφρασε αντιρρήσεις ήταν η Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι θα γνωρίζουμε αν συμφωνεί η τρόικα τις επόμενες 10 ημέρες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη της πρώτης δόσης ύψους 2.5 δισ. ευρώ είναι να έχει ψηφιστεί έως τις 19 Ιουλίου το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή.

Για να ληφθεί η επόμενη δόση θα πρέπει πριν από τον Σεπτέμβριο να έχει πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας, η αναδιάρθρωση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ καθώς και η ψήφιση του νέου κώδικα των δικηγόρων.

Όσον αφορά
τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία έθεσε τις βάσεις για τις αποφάσεις του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η επίτευξη συμφωνίας με την τριμερή ήταν «δύσκολη».

Στο τέλος Ιουλίου, θα συνεδριάσει και το ΔΣ του ΔΝΤ ώστε να εγκρίνει τη δόση ακόμη 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με την εκταμίευση να αναμένεται μέσα στον Αύγουστο. Στη συνέχεια, η χώρα μας έχει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, όταν και επιστρέφει στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει την εκταμίευση 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (SMP) της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος.

Τον Αύγουστο αναμένεται η εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται η καταβολή 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τη νέα επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος SMP.

Στην παραδοχή ότι «έγιναν λάθη» στην πολιτική που ακολουθήθηκε απέναντι στην  Ελλάδα το 2010 προχώρησε στο μεταξύ τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επιρρίπτοντας ωστόσο την ευθύνη για τις όποιες αστοχίες στα ελλιπή και περικομμένα δεδομένα που ήταν τότε διαθέσιμα από την πλευρά της Αθήνας.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ, Καθημερινή