Πρόοδο για Ελλάδα αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις βλέπει ο Σόιμπλε – Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποδόσεων

Την πεποίθησή του ότι θα «υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας» κατά το σημερινό Eurogroup εξέφρασε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το ζήτημα της χώρας μας «απέχει πολύ από την περίπτωση όπου όλα τα προβλήματα έχουν επιλυθεί».

«Ο δρόμος για την Ελλάδα θα παραμείνει δύσκολος [και] θα προειδοποιούσα κατά των όποιων ψευδαισθήσεων», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο.

Όπως μεταδίδει μέσω twitter ο ανταποκριτής της Καθημερινής Νίκος Χρυσολωράς, προσερχόμενος, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, εκτίμησε πως σήμερα θα επιτευχθεί μία πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ  μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει γίνει η εκταμίευση.

«Εάν λάβουμε αποδείξεις ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα πάντα, τότε η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματά της», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν.

Ερωτηθείσα για τις προοπτικές έγκρισης της βοήθειας προς την Ελλάδα, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν σχολίασε πως η κατάσταση «φαντάζει αρκετά καλή», προσθέτοντας με την «ομόφωνη γνώμη» της τρόικα υπάρχουν «οι προϋποθέσεις για λήψη απόφασης σε επίπεδο αρχής».

Παρά ταύτα, απέρριψε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Δεν πιστεύω πως τα δημόσια χρέη θα κοπούν», συμπλήρωσε.

Ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάκλ Νούναν παρέπεμψε στην απόφαση της ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ ανέφερε ότι αναμένει από το σημερινό Eurogroup να συμφωνήσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Παράλληλα, η Μ. Φέκτερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εργάζεται για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που συνοδεύουν τη δόση.

Ερωτηθείσα αν η βοήθεια θα εκταμιευθεί σε μικρότερα τμήματα, η Μ. Φέκτερ απάντησε ότι δεν είναι ακόμα σαφές, τάχθηκε ωστόσο υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης εντός του Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ να καταβληθεί στη χώρα μας τμηματικά, άφησαν με δηλώσεις τους τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Σάιμον Ο’ Κόνορ.

Θα ακούσουμε την τρόικα για τη συμφωνία που σημειώθηκε σε τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα και επί της βάσης αυτής θα εξετάσουμε πότε και πως θα εκταμιευθεί η δόση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλούμ τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθεί η δόση τμηματικά σε υποδόσεις, αν αυτό είναι «αναγκαίο και μπορεί να βοηθήσει», κάτι το οποίο θα αποφασιστεί με βάση την εισήγηση της τρόικας. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο

Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο’ Κόνορ, υπάρχει ήδη ανάλογο προηγούμενο καθώς στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις οι δόσεις καταβλήθηκαν σε υποδόσεις και είναι "ένας καλός τρόπος που μπορούμε να ακολουθήσουμε".

Νωρίτερα, τη συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας ανακοίνωσε με δήλωσή της η τρόικα.

Όπως αναφέρουν, οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος. Ωστόσο, οι προοπτικές του προγράμματος παραμένουν αβέβαιες καθώς, αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ