Κλείσιμο

Ντράγκι: Η ΕΚΤ έτοιμη να δράσει ξανά, αλλά η ανάπτυξη απορρέει από μεταρρυθμίσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να λάβει νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να υποστηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, ωστόσο, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί δημιουργήσει πραγματική ανάπτυξη, καθώς αυτή θα πηγάσει μονάχα από το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων, όπως διεμήνυσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Η ΕΚΤ έχει υπάρξει πολύ δραστήρια στην αντίδρασή της στην κρίση [...] και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε εκ νέου εάν χρειασθεί, [παρά ταύτα] είναι σημαντικό να παραδεχθούμε πως υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτευχθεί από την νομισματική πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, απευθυνόμενος σε επιτροπές της γαλλικής κάτω Βουλής.

«Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να δημιουργήσει πραγματική οικονομική ανάπτυξη. Εάν η ανάπτυξη είναι στάσιμη καθότι η οικονομία δεν παράγει αρκετά, ή επειδή επιχειρήσεις έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους, αυτό βρίσκεται πέρα από τις δυνάμεις μίας κεντρικής τράπεζας», συνέχισε ο κ. Ντράγκι.

Στον αντίποδα, όπως υπογράμμισε ο ισχυρός άνδρας της Ευρωτράπεζας, η τόνωση της ανάπτυξης εναπόκειται πλέον στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, οι οποίες πρέπει να αποδείξουν την δέσμευσή τους στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

«Τώρα, κυβερνήσεις και κοινοβούλια πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ανάμεσα στις απαιτούμενες αλλαγές που τόνισε ο κ. Ντράγκι βρίσκονται «η μείωση των εμποδίων για είσοδο νέων επιχειρήσεων και νέων ανθρώπων στην αγορά», και η «κατάργηση βαρών όπως οι σύνθετοι φορολογικοί και εργασιακοί κώδικες και οι στρεβλωτικές ρυθμίσεις».

«Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία είναι επίσης απαραίτητες», προσέθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Τέλος, ο κ. Ντράγκι στάθηκε στην «απαραίτητη» δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται στην ΟΝΕ, επισημαίνοντας ωστόσο πως ο δρόμος δεν πρέπει να είναι μέσω αύξησης των φόρων, και πως η προσαρμογή πρέπει να γίνει «όσο το δυνατόν φιλικότερη προς την ανάπτυξη.

»Το να στηριζόμαστε λιγότερο σε αυξήσεις φόρων θα βοηθούσε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Το να δώσουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις αντί για τις δαπάνες θα απέφερε περισσότερα στην [προσπάθεια] θεμελίωσης της μελλοντικής ανάπτυξης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ