Στουρνάρας: Τον Ιούλιο η δόση των 8,1 δισ. – ψεύδονται όσοι λένε έξω από Μνημόνιο μέσα σε ΟΝΕ

Όσοι ανησυχούν για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «παραβλέπουν το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που αντισταθμίζει πιθανές καθυστερήσεις» στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο επενδυτικού φόρουμ.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για έσοδα ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας μονάχα για το 2013. Παρά ταύτα, ο εν λόγω στόχος που δέχθηκε σημαντικό πλήγμα όταν ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ δεν προσέλκυσε δεσμευτικές προσφορές, ενώ η θυγατρική ΔΕΣΦΑ προσέλκυσε την δεσμευτική προσφορά μονάχα της αζέρικης κρατικής εταιρείας Socar.

Παρά ταύτα, όπως δήλωσε υπουργός Οικονομικών, «οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης», ενώ «σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ».

Στρέφοντας το βλέμμα του στην επόμενη δόση διάσωσης για τη χώρας μας, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η «δόση των περίπου 8,1 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί προς το τέλος Ιουλίου, υπό τον όρο η Ελλάδα να εκπληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις», τονίζοντας παράλληλα ότι οι αποδεσμεύσεις 7,2 δισ. τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν «ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά».

Τέλος, αναφερόμενος στην στρατηγική επιδίωξης παραμονής στην ευρωζώνης την οποία ακολουθεί σήμερα η Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως ο τρόπος που ακολουθεί η Αθήνα «είναι, κατά τη γνώμη μου, ο πιο αποτελεσματικός υπό τις παρούσες συνθήκες και με το μικρότερο κόστος για τον πληθυσμό και κυρίως για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

»Αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε πάντα το βέλτιστο δυνατό και ότι Ελλάδα και τρόικα δεν έκαναν λάθη οικονομικής πολιτικής [...] όσοι, όμως, υπόσχονται ότι μπορούν να μας βγάλουν από το μνημόνιο και να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ψεύδονται ασυστόλως» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ