Τα bail-in των τραπεζών και οι δυνάμεις του ESM κρίσιμα μέτωπα του Ecofin

Με κύριο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πώς θα γίνεται η κατανομή των «βαρών» σε περίπτωση εκκαθάρισης προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και την άμεση ανακεφαλαιοποίηση ιδρυμάτων από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM συνεδριάζουν εκ νέου την Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως η σύσκεψη θα λάβει χώρα μία ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή, μειώνοντας τις ελπίδες για επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

Βασικό σημείο τριβής κατά τις ατελέσφορες επαφές της προηγούμενης εβδομάδας ήταν το εύρος των αρμοδιοτήτων που θα έχουν οι εθνικές Αρχές του εκάστοτε κράτους όταν θα δρομολογούν την διάσωση εκ των έσω (bail-in) μίας προβληματικής τράπεζας.

Η Γαλλία και ορισμένα άλλα κράτη επιθυμούν μεγάλη ελευθερία κινήσεων από την πλευρά των εθνικών Αρχών όσον αφορά το σε ποιος θα επιβάλλονται ζημιές. Στον αντίποδα, η Γερμανία επιθυμεί ένα ενιαίο μοντέλο, δίχως μεγάλη ελαστικότητα, αντιτείνοντας ότι η γαλλική πρόταση θα δώσει άδικα πλεονεκτήματα στα ιδρύματα ορισμένων ελαστικών κρατών.

Τα μέλη της Ε.Ε. συμφωνούν πως το «βάρος» θα πρέπει να επωμίζονται οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της εν λόγω τράπεζας, ωστόσο υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα για την εμπλοκή και των μεγαλοκαταθετών με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ στις διασώσεις.

Δεύτερο μεγάλο «μέτωπο» αποτελεί η δυνατότητα του μηχανισμού ESM να ανακεφαλαιοποιεί απ’ ευθείς τράπεζες που χρειάζονται ένεση ρευστότητας.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Ecofin της προηγούμενης εβδομάδας προβλέπει πως ο ESM όντως θα έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτεί προβληματικά ιδρύματα. Ωστόσο, δεν «σπάει» ακριβώς το φαύλο κύκλο μεταξύ αδύναμων τραπεζών και υπερχρεωμένων κρατών, καθότι η υφιστάμενη συμφωνία απαιτεί από το εκάστοτε κράτος να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του από τον ESM.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία μεταθέτει εκ νέου το πότε το μοντέλο αυτό θα ενεργοποιηθεί, καθώς η πρώτη συμφωνία του Ecofin θέτει ως προϋπόθεση τη δημιουργία του κοινού επόπτη για τον Ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και την σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου. Συνεπώς, το όργανο αυτό δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν τα μέσα του 2014.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ