ΥΠΟΙΚ: Διατάξεις για οικονομικά εγκλήματα και επιδόματα

Αυτόματη πρόσβαση στην κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών φορολογούμενων που ελέγχονται για οικονομικά εγκλήματα, αποκτούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, με νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών διαβιβάζοντας ηλεκτρονικά τα κατασχετήρια στις τράπεζες.

Επίσης θεσπίζονται, ακόμα πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για την είσπραξη των νέων επιδομάτων τέκνων. Με διάταξη συμπεριλαμβάνονται τα προβλεπόμενα όρια οικογενειακού εισοδήματος και τα φοροαπαλασσόμενα και αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, όπως το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα εφάπαξ των ασφαλιστικών ταμείων, τις αποζημιώσεις απολύσεων, τα επιδόματα και τις συντάξεις των αναπήρων, τους τόκους των καταθέσεων, τα μερίσματα από μετοχές, ακόμα και τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι δεν έχουν υποχρέωση δήλωσης των τόκων καταθέσεων εφόσον τα ποσά αυτά δεν υπερέβησαν το 2012 τα 250 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης