Μουίζνιεκς: Οι προϋπολογισμοί λιτότητας πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ισπανία

Στις τραγικές συνέπειες των προϋπολογισμών λιτότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Ισπανία αναφέρεται έκθεση του αρμόδιου Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το 30% των παιδιών στην Ισπανία βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας, πολλά από αυτά λιποθυμούν μέσα σε σχολεία εξαιτίας της ελλιπούς σίτισής τους και αρκετά αναγκάζονται να φορούν τα ίδια ρούχα επί εβδομάδες.

Ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να παραβλέπονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά της κοινωνικής προστασίας, της πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, της παροχής κατάλληλης στέγης και ποιοτικής εκπαίδευσης, τονίζεται στην έκθεση.

Ο Επίτροπος εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι αρχές της Ανδαλουσίας έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εξασφάλιση επαρκούς διατροφής στα παιδιά, συμπληρώνοντας όμως ότι η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τις αρχές σε όλη τη χώρα.

Στην έκθεση γίνονται εκτενείς αναφορές και στο θέμα της συμπεριφοράς των αστυνομικών αρχών έναντι διαδηλωτών.

Ο Επίτροπος στηλιτεύει το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, σπάνια έχουν εντοπιστεί και τιμωρηθεί αστυνομικοί που άσκησαν υπέρμετρη βία εναντίον διαδηλωτών, παρά το γεγονός ότι όπως σημειώνει έχει γίνει ευκολότερη η διαδικασία ταυτοποίησης των αστυνομικών που εντοπίζονται να βιαιοπραγούν.

Τέλος, εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη σαφήνειας στις σχεδιαζόμενες αλλαγές σχετικά με την αγωγή του πολίτη, τονίζοντας ότι «η εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το κλειδί για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας και της συμβολής στην ανάπτυξη ενεργών και υπεύθυνων πολιτών σε μια δημοκρατική κοινωνία».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ