Υψηλό 15ετίας για την ανεργία στη Γαλλία

Υψηλό δεκαπενταετίας καταγράφει η ανεργία στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τη Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία (Insee) η ανεργία στη Γαλλία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε στο 10,8%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1998.

Σύμφωνα με τη γαλλική αρχή, το ποσοστό ανεργίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% από το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με το Insee τα στοιχεία για την ανεργία το τέταρτο τρίμηνο του 2012 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, κατά 0,1%, σε 10,5%. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν και τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη.

Η Γαλλία περιέπεσε σε ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τον αριθμό των γάλλων πολιτών που αναζητούν εργασία να καταγράφει ρεκόρ τον Απρίλιο - 24ο συνεχόμενο μήνα αύξησης της ανεργίας.

Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) προέβλεψε ότι η ανεργία στη Γαλλία θα αυξηθεί στο 10,7% κατά το τρέχον έτος και στο 11,1% το επόμενο έτος.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) την Τρίτη απηύθυνε συστάσεις προς το Παρίσι για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά στην απελευθέρωση της οικονομίας και τη μείωση του μισθολογικού κόστους, με στόχο να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Σε έκθεσή του για τη γαλλική οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά πως αυτή θα επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως το γαλλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -0,1%, ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπει ανάπτυξη 0,8% έναντι 0,9% που ανέμενε προηγουμένως.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας