Δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών κατά τη Σύνοδο Κορυφής

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Οι Βρυξέλλες υπολογίζουν πως η φοροδιαφυγή στοιχίζει στην Ε.Ε. περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε έσοδα ανά έτος.

Πέραν της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί στις «προσπάθειες αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο Ε.Ε. και παγκοσμίως», όπως αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ευρεία συμφωνία για ένα επικαιροποιημένο φορολογικό σύμφωνο μεταξύ των κρατών μελών.

Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος Γερμανίας

«Θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε κρίσιμα βήματα [...] θα υπάρξει επιτέλους μία ανταλλαγή απαραίτητων φορολογικών δεδομένων», σχολίασε, προσερχόμενη στη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. «Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα μπροστά, αλλά δεν είμαστε ακόμα στο τέλος», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.

Βέρνερ Φάιμαν, καγκελάριος Αυστρίας

«Αναμένω ότι θα πετύχουμε αυτή την ανταλλαγή δεδομένων έως το τέλος του έτους», δήλωσε από την πλευρά του ο Βέρνερ Φάιμαν, καγκελάριος της Αυστρίας. «Όλοι αυτό που στοιχημάτιζαν πως θα τσακωνόμασταν για τόσο πολύ καιρό ώστεβ να δώσουμε στους φοροφυγάδες ένα εύκολο παιχνίδι θα αποδειχθούν λάθος, προσέθεσε.

Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός Λουξεμβούργου

Σε ελαφρώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ωστόσο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υπογραμμίζοντας πως η σχετική απόφαση «δεν είναι ακόμα ώριμη καθώς χρειαζόμαστε ακόμη αποτελέσματα με τρίτες χώρες, με την Ελβετία για παράδειγμα.

»Μόλις έχουμε αυτά τα αποτελέσματα θα προχωρήσουμε γρήγορα σε αποφάσεις, καθότι όλοι συμφωνούμε με την διεύρυνση της ντιρεκτίβας σε όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα», κατέληξε ο κ. Γιουνκέρ.

Υπενθυμίζεται πως το ECOFIN του Μαΐου ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και χωρών όπως η Ελβετία, το Σαν Μαρίνο και άλλων τραπεζικών παραδείσων με στόχο την επίτευξη συμφωνιών για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών.

Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρος Γαλλίας

«Είναι ουσιώδες να καταπολεμήσουμε όλες τις πηγές φοροδιαφυγής και όλους τους φορολογικούς παραδείσους», δήλωσε λιτά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ».

Το υφιστάμενο φορολογικό σύμφωνο, που υιοθετήθηκε το 2005, θέτει κανόνες για το πώς τα μέλη της Ε.Ε. μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες αναφορικά με τα εισοδήματα που εισπράττουν, με τη μορφή τόκων τραπεζικών καταθέσεων, οι πολίτες τους σε άλλα κράτη μέλη.

Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός Ελλάδας

«Πρέπει να συνδέσουμε την ανταγωνιστικότητά μας με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με την υλοποίηση μιας ξεκάθαρης πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Το νέο φορολογικό σύμφωνο αναμένεται να κλείσει διάφορα «κενά» που έχουν εντοπιστεί, προσθέτοντας την εισροή πληροφοριών για έσοδα από καταπιστεύματα, επενδυτικά ταμεία και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Παράλληλα, η νέα συμφωνία θα εντάσσει στο σύστημα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών το Λουξεμβούργο και την Αυστρία, χώρες που είχαν εξαιρεθεί από το αρχικό σύμφωνο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Αυστρία και το Λουξεμβούργο όσον αφορά το καθεστώς τραπεζικού απορρήτου, με τους ηγέτες της Ε.Ε. να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την προοπτική επίτευξης λύσεων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ