Νοβότνι: Η μείωση του βασικού επιτοκίου δεν είναι πράξη απελπισίας

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο του 0,5%, υποστήριξε το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου και διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Η απόφαση αυτή δεν συνιστά «πράξη απελπισίας», αλλά μια αντίδραση στην αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «βρισκόμαστε σε οικονομική πτώση και ως εκ τούτου είναι σωστό να πάρουμε τα μέτρα μας».

Το κύριο πρόβλημα είναι, κατά την άποψή του, η μειωμένη, αυτή τη στιγμή, ζήτηση σε δάνεια, καθώς οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν αν δεν βλέπουν καλές προοπτικές, ενώ το ίδιο επιφυλακτικοί είναι και οι καταναλωτές.

Από την πλευρά της η νομισματική τράπεζα μπορεί να επηρεάσει θετικά μόνον την πλευρά της προσφοράς και αυτό σημαίνει διευκολύνσεις για επιχειρηματίες ή για ανθρώπους που, για παράδειγμα, έχουν λάβει ένα στεγαστικό δάνειο, ενώ μπορεί να γίνει φθηνότερη και η χρηματοδότηση στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, η ΕΚΤ επιθυμεί να συνεχίσει να διευκολύνει τη ρευστότητα χρήματος και να διατηρήσει για περισσότερο καιρό την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, «οπότε οι επενδυτές θα γνωρίζουν που βρίσκονται». Όμως όλα αυτά είναι προϋποθέσεις καθώς η ΕΚΤ δεν μπορεί μόνη της να φέρει την ανάκαμψη, πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ «εξετάζει όλα τα δεδομένα» και «παραμένει έτοιμη να δράσει» σε περίπτωση που χρειαστεί περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, δήλωσε στο μεταξύ ο Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα «σταθεροποιηθεί και θα ανακάμψει σταδιακά» στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ