Νέος γύρος συνομιλιών με δανειστές για επιπλέον 9,2 δισ. ευρώ

Στον απόηχο της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από το EuroWorking Group τη Δευτέρα, το οικονομικό επιτελείο άρχισε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει επιπλέον 9,2 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα. Τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να αποπληρωθούν λήξεις ομολόγων ύψους 5,6 δισ. ευρώ στις 20 Μαΐου, αλλά και για να διατηρηθούν τα ταμειακά αποθέματα σε ασφαλές επίπεδο. 

Τα 2,8 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν χθες να εισρεύσουν στην Ελλάδα τη Μεγάλη Πέμπτη ή τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης για τα υπόλοιπα 9.2 δισ. ευρώ είναι να εκταμιευθούν έως τα μέσα Μαΐου. Το ποσόν περιλαμβάνει τη δόση που είχε προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο, (4,2 δις. από Ευρωζώνη και 1,8 δις. από ΔΝΤ) και τη δόση του δεύτερου τριμήνου (3,2 δις.). Εναλλακτικά, η τρόικα προτείνει την έκδοση εντόκων γραμματίων 1-1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο EuroWorking Group έγινε θετική αποτίμηση της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος και υπήρξαν σαφείς αναφορές στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

Η απόφαση της Δευτέρας για εκταμίευση της δόσης ελήφθη λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών την Κυριακή το βράδυ. Η κυβέρνηση εκτιμάται ότι εξήλθε ενισχυμένη από τη διαδικασία, καθώς έγιναν δεκτές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις ενδοκυβερνητικές τριβές των προηγούμενων ημερών. Μετά την εκταμίευση της δόσης, προτεραιότητα για το Μαξίμου δίνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την κατάργηση φορέων.

Στο μεταξύ, ταμειακό πλεόνασμα συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του έτους όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ.
Πηγή: Καθημερινή, Newsdesk ΣΚΑΪ